Çukurova Bölgesi yabancı ot türleri, bu türlerin konukçuluk ettiği hastalık etmenleri ve dağılımları ile hastalık etmenlerinin biyolojik mücadelede kullanılma olanaklarının araştırılması
- Tez No: 65403
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Weeds, Biological Control of Weeds
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ YABANCI OT TÜRLERİ, BU TÜRLERİN KONUKÇULUK ETTİĞİ HASTALIK ETMENLERİ VE DAĞILIMLARI İLE HASTALIK ETMENLERİNİN BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANILMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI SİBEL UYGUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİÜM DALI Danışman :Prof. Dr. AHMET ÇINAR Yıl: 1997, Sayfa: 148 Bu çalışmada Çukurova Bölgesi yabancı ot türleri, bu yabancı ot türlerinin Bölgedeki yaygınlıkları, konukçuluk ettiği hastalık etmenleri ve dağılımları ile biyolojik mücadelede kullanılma olanakları araştırılmıştır. Yapılan arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucu 29 yabancı ot türü üzerinde 29 fungal etmen saptanmış, ayrıca bu yabancı ot türleri üzerinde Tütün Mozaik Virüsü (TMV) ve Spiroplasma citri Saglio et al. (Yediverenleşme) gibi hastalık etmenleri aranmıştır. Saptanan fungal etmenlerden ikisi ( Amerosporium concinnum Petrak ve Drechlsera cynodontis (Marigroni) Sub. & Cain. ) Türkiye" de ilk defa kültüre alınarak biyolojik mücadele çalışmaları için kullanılmış ve uygulamaya yönelik olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ahahtar Kelimeler: Yabancı Ot, Biyolojik Mücadele
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT PhD THESIS RESEARCH ON POSSIBILITIES TO IDENTIFY WEED POPULATION AND DISTRIBUTION IN ÇUKUROVA REGION, AND TO DETERMINE AND DISTRIBUTION OF DISEASES THAT COULD BE USED IN BIOLOGICAL CONTROL OF WEEDS SİBEL UYGUR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. AHMET ÇINAR Year: 1997, Pages: 148 In this study, weed species in Çukurova Region, their distribution and diseases, and possibilities to use of these diseases in biological control of weeds were investigated. After field and laboratory analyses, 29 different fungal diseases on 29 different weed species were found. In addition, Tobacco Mosaic Virus (TMV) and Spiroplasma citri Saglio et al. were checked on these weed species. Two of these fungal diseases (Amerosporium concinnum Petrak and Drechlsera cynodontis (Marigroni) Sub. & Cain. ) were cultured and used in biological control in which positive results were taken in order to use practically for the first time in Turkey.