Doğu Akdeniz Bölgesi turunçgillerinde vektörle taşınan virüs benzeri bir hastalığın taşınması, yayılması, duyarlı tür ve çeşitlerin belirlenmesi ve tanısı üzerine araştırmalar
- Tez No: 65405
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Parabemisia myricae, Turunçgil Klorotik Cüceleşme, Purifikasyon, dsRNA Analizi, Inclusion Body, Parabemisia myricae. Citrus Chlorotic Dwarf, Purification, dsRNA Analysis, Inclusion Body II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz DOKTORA TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ TURUNÇGİLLERİNDE VEKTÖRLE TAŞINAN VÎRÜS-BENZERI BİR HASTALIĞIN TAŞINMASI, YAYILMASI, DUYARLI TÜR VE ÇEŞİTLERİN BELİRLENMESİ VE TANISI ÜZERİNE ARAŞTHIMALAR SAVAŞ KORKMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİMDALI Danışman :Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Yıl:1997, Sayfa:70 Jüri :Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Son yıllarda ülkemizin turunçgil alanlarında virüs benzeri bir hastalık tanımlanmıştır. Hastalık etmeni laboratuvar çalışmalarında Japon Defne beyazsineği, Parabemisia myricae (Kuwana) ile turunçgilden turunçgile taşınmıştır.“Turunçgil Klorotik Cüceleşme”olarak adlandırılan bu hastalık etmeni aşıgözü yoluyla ve stem slash olarak turunçgilden turunçgile taşınırken özsu inokulasyon yoluyla otsu bitkilere taşınamanuştır. İçel, Adana ve Hatay illerinde Ekim 1993 ve Nisan 1994 tarihleri arasında yapılan bir sörvey çalışmasında bu hastalık ile ortalama infeksiyon oranı % 20.3 olarak bulunmuştur. Citrus infectious variegation, citrus leaf rugose ve satsuma dwarf virüsleriyle ilgili olarak serolojik bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Hastalığın etiyolojisi ile ilgili olarakta bir çok çalışma yapılmıştır. Infekteli turunçgil bitkilerinin genç yapraklan kullanılarak yapılan farklı purifikasyon çalışmalarında hiç bir sonuç alınamamıştır. Elektron mikroskopu çalışmalarında virüs benzeri yapılar gösteren partiküller görülmemiştir. Hastalıkla ilişkili olarak dsRNA yapılarına rastlanılmamıştır. Infekteli bitki dokusu hücrelerinde inclusion'lar bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETECTION OF VECTOR-TRANSMITTED VIRUS-LIKE DISEASE IN CITRUS IN THE EAST MEDITERRANEAN REGION: STUDIES ON SPREAD, TRANSMISSION AND EVALUATION OF SENSITIVE VARIETIES AND SPECIES SAVAŞ KORKMAZ DEPARTM ANT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Year: 1997, Pages: 70 Jury :Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Recently, a new virus-like disease of citrus has been discovered in citrus plantations of Turkey. In laboratory tests, this virus-like disease was transmitted from citrus to citrus by the Japanese bayberry whitefly, Parabemisia myricae (Kuwana). This whitefly transmitted disease has been named“Citrus Chlorotic Dwarf CCD”. The causal agent is graft transmissible, and has been transmitted by stem slash inoculation. It was not mechanically transmitted by leaf inoculation. A disease survey was made in the provinces of içel, Adana, and Hatay between October 1993 and April 1994. On average, 20.3 % all citrus trees examined had symptoms of CCD. No serological relationships with other citrus virus is as such as citrus infectious variegation, citrus leaf rugose and satsuma dwarf have been found. The etiology of CCD is being investigated. Attems to purify a virus from infected young citrus tissue by several different purification attemps have failed. Electron microscopy of tissue extracts has failed to show distinctive virus-like particles and no dsRNA have been found associated with the disease. No inclusions have been found in the infected plant cells.