Bütünleşik pazarlama iletişimi kapsamında açıkhava reklamlarının tüketici satın alma kararına etkisi
The effect of outdoor advertisements on consumer purchasing account within the scope of integrated marketing communication
- Tez No: 654066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN TOLON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Pazarlama, Açıkhava Reklamları, Tüketici Satın Alma Kararları, Integrated Marketing, Outdoor Advertising, Consumer Purchase Decisions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tüketicilerin satın alma kararlarında Açıkhava reklamlarının etkisinin incelendiği çalışma Ankara İlinde yer alan 396 tüketici üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tüketici satın alma davranışları ölçeği ile Açıkhava reklamlarının etkisinin ölçülmesine yönelik ölçekler kullanılmıştır. Analizler neticesinde tüketici satın alma davranışlarının araştırılan birçok sosyo – demografik özelliğe göre farklılaştığı görülmüştür. Açıkhava reklamlarının tüketiciler üzerindeki etkisine bakıldığında ise ilk farklılığın yaş grubunda olduğu görülmektedir. Bu bağlamda elde edilen onuca göre Açıkhava reklamları etik etki boyutu diğer katılımcılara göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Açıkhava reklamlarına yönelik görüşlerde farklılık yaratan bir diğer unsur gelir durumudur. Buna göre 3001-4000 TL ve 4001 TL ve üstünde gelire sahip olanların ekonomik etki alt boyut düzeylerinin diğer katılımcılara göre daha yüksek, 2001-3000 TL, 3001-4000 TL ve 4001 TL ve üstünde olan katılımcılara göre daha yüksek düzeydedir. Araştırma kapsamında Açıkhava reklamcılığının etkisi eğitim durumu bazında da farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre önlisans ve yüksek lisans/doktora mezunlarının açıkhava reklamlarının ekonomik etki boyutu diğer katılımcılara göre daha yüksek, ilkokul, önlisans, lisans ve yüksek lisans/doktora mezunlarının açıkhava reklamlarının sosyal etki boyutu düzeylerinin diğer katılımcılara göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Mesleki duruma göre yapılan analizlerde ise kamu çalışanı, özel sektör çalışanı ve serbest meslek mensupları açıkhava reklamları ekonomik etki boyutu diğer katılımcılara göre daha yüksek düzeydedir.
Özet (Çeviri)
The study, which examines the effect of outdoor advertising on consumers' purchasing decisions, was conducted on 396 consumers in Ankara. In the study, consumer purchasing behavior scale and scales aimed at measuring the effect of outdoor advertising were used. As a result of the analyzes, it was seen that consumer purchasing behaviors differ according to many socio - demographic characteristics investigated. When the effects of outdoor advertising on consumers are analyzed, it is seen that the first difference is in the age group. According to the results obtained in this context, outdoor advertisements were found to be at a higher level than the other participants. Another factor that makes a difference in opinions about outdoor advertising is the income situation. Accordingly, those who have 3001-4000 TL and 4001 TL and above, who have income of 3001-4000 TL and 4001 TL and above, have higher economic impact subscale levels than other participants, 2001-3000 TL, 3001-4000 TL and 4001 TL and above. It is at a higher level than the participants. Within the scope of the research, it has been determined that the effect of outdoor advertising also varies on the basis of education. Accordingly, it has been determined that the economic impact size of the outdoor advertisements of associate and graduate / postgraduate graduates is higher than that of other participants, and the social impact size of primary school, associate, undergraduate and graduate / doctoral graduates is higher than other participants. In the analysis made according to the professional situation, the public advertisement, private sector employees and self-employed members of the outdoor advertisements have a higher level of economic impact than the other participants.