12 Mart 1971'den 12 Eylül 1980'e Konya'da siyasi hayat
Political life in Konya from March 12, 1971 to September 12, 1980
  1. Tez No: 654075
  2. Yazar: NAZİFE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Konya Milletvekilleri, Siyasi Partiler, Koalisyonlar, Konya, Konya Representatives, Political Parties, Coalitions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Türkiye, II. Dünya Savaşı sonrasında yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmek düşüncesiyle çok partili hayata geçiş yapmış, Demokrat Parti başta olmak üzere daha birçok siyasi parti kurulmuştur. 14 Mayıs 1950 genel seçimleriyle halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak iktidara gelen Demokrat Parti, 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan darbeyle son bulmuştur. Cumhuriyet tarihinde gerçekleşen bu ilk darbe ile Türk siyasi hayatı birtakım siyasi, sosyal ve ekonomik problemlerle karşı karşıya kalmıştır. 1960 yılından itibaren yaklaşık on yıl sürecek olan bu sancılı yıllar 1971 askerî muhtırasıyla Türkiye bir kez daha aynı kaderi yaşayacak ve 1969 yılı seçimleriyle iş başına gelen AP hükümeti istifa edecektir. 1971 muhtırası sonrasında Türkiye önceki yıllara göre daha çok siyasi buhranlarla karşılaşacak; peş peşe koalisyonlu ve azınlık hükümeti modelleriyle yönetilecektir. 1971 yılından sonra yaşanan siyasi istikrarsızlıklar çerçevesinde Konya örneğinin ele alındığı bu çalışmada, 1971-1980 arası Konya'daki siyasi faaliyetler değerlendirilmiştir. Ciddi bir oy potansiyeline sahip olan Konya bütün siyasi partilerin yoğun olarak çalıştığı şehirlerden birisi olmuştur. Konya'nın neredeyse her partiden milletvekili tarafından temsil edilmiş olması şehrin siyasi hayatta önemli bir rol üstlenmesini sağlamıştır. Siyasi istikrarsızlık, anarşi, hayat pahalılığı ve yokluk içerisinde koalisyon veya azınlık hükümetlerinde görev alan bakan veya milletvekilleri şehrin gelişmesi için kalıcı hizmetler yapmaya çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
Turkey switched to a political life with multiple parties in order to adapt to the New World Order after the Second World War and the Democrat Party had been founded for this purpose. The Democrat Party government, which came to power with the support of most of the people with the general elections of 14 May 1950, ended with a military coup on 27 May 1960. With this first coup in the history of the Turkish Republic, Turkish political life faced with some political, social, and economic problems. These painful years, which had begun after 1960 Coup, continued for approximately 10 years until the 1971 military memorandum. Following the 1971 military memorandum Turkey had lived through the same problems and the Justice Party government, which was elected in 1969, had been forced to resign. After the 1971 military memorandum, Turkey faced with worse political crises than ever before and ruled with successive coalition and minority governments. In this study, where the Konya sample was handled within the frame of the political instabilities after 1971, political activities in Konya between 1971-1980 were evaluated. Konya, which has a significant voting potential, had been one of the cities where all political parties work intensively for the elections. Konya, in which deputies from almost every political party are elected and represented, has gained an important weight in Turkish political life. Faced with political instability, anarchy, cost of living and absence; ministers or lawmakers who worked in coalition or minority governments have sought to provide permanent services for the development of the city.