Böcek takımları için bilgisayar destekli tanı anahtarı
Computer aided identification key for insecr orders
- Tez No: 65408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: entomoloji, takım, tanılama, program, entomology, order, identification, program II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZÎ BÖCEK TAKIMLARI ÎÇÎN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TANI ANAHTARI M.ALPERALTINOK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman :Doç Dr. İsmail KARACA Yıl: 1997, Sayfa: 42 Jüri : Doç Dr. İsmail KARACA : Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU : Dr. Ulrich KERSTING Bu çalışmada, böcek takımlarının tanılarının yapılabileceği bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Program, IBM ve uyumlu PC'lerde Windows95 işletim sistemi altında çalışmaktadır. Çalışmanın amacı, hem taksonomi bilgisi gerektiren durumlarda kişilere zaman kazandırmak hem de entomoloji alanında bilgisayarın farklı kullanımlarını araştırmaktır. Hedeflenen kullanıcı grupları arasında, entomoloji alanında eğitim alan öğrenciler, diğer dallardan konuya yabancı olan araştırıcılar ve takım düzeyinde tamlamaya ihtiyaç duyup, kitaplardaki sistemleri tam olarak kullanamayan diğer kişiler (çiftçiler vb.) sayılabilir. Çalışma, sayısal görüntü işleyebilecek kapasitede bir Pentium PC de, tarayıcı cihazından da faydalanılarak hazırlanmıştır. Programlama dili olarak Borland Delphi 2.0 sürümü kullanılmıştır. Yerleşmiş latince terimler hariç programın tümü Türkçe'dir. İşleyiş esnasında metin bilgisi, her an erişilebilen çok sayıda resimle desteklenerek tamlamayı mümkün olduğunca kolaylaştırmıştır. Kullanımına alışıldıktan sonra, tamlama işlemlerini bilgisayara yabancı kullanıcıların bile rahatlıkla gerçekleştirebildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPUTER AIDED IDENTIFICATION KEY FOR INSECT ORDERS M. ALPER ALTINOK DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Assoc.Prof.Dr. Ismail KARACA Year: 1997, Pages: 42 Jury :Assoc.Prof.Dr. Ismail KARACA : Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU : Dr. Ulrich KERSTING In this work, a computer program was prepared which helps to identify insect orders. Program works with IBM and compatible PCs under Windows 95 operating system. The objectives of this study were to establish different uses of computers in entomology and to provide an easy tool in taxonomy. User groups aimed are, students taking entomology courses, researchers from other branches than entomology and the people (e.g. farmers) who has little knowledge or no concern to identification keys in literature. Program has been prepared with a Pentium PC capable of processing digital images, with help of a scanner. Borland Delphi language version 2.0 was used for programming. All parts of the program are in Turkish except for some known Latin terms. Identification of orders was made as easy as possible by providing written information with many pictures that are easily access at any time, when the program is being used. It was observed that after becoming familiar with the program, identification process is easily completed even with people who did not have sufficient computer knowledge.