Doğu Akdeniz bölgesi çayır mera alanlarındaki Euphorbia spp. (sütleğen) ve bunların böceklerle biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
Researches on to identify Euphorbia spp. (spurges) in East Mediterranean region pasture areas and their biological control possibilities by using insects
  1. Tez No: 65407
  2. Yazar: AKIN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. NEZİHİ UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pasture Areas, Weedy Spurges, Biological Control
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Doğu Akdeniz Bölgesi Çayır-mer'a alanlarındaki yabancı otlardan Euphorbia spp. (Sütleğen) türleri belirlenmiş ve bu türlerin böcekler kullanılarak biyolojik mücadele olanakları araştırılmıştır. Bölgedeki önemli türlerden Euphorbia rigida Bieb. üzerinde iki böcek türü bulunmuştur. Bunlardan biri yaprak defoliantı olan LEPIDOPTERA takımına ait Sphingidae familyasından Hyles euphorbiae L'dır. Sütleğenlerin spesifik biyolojik mücadele etmeni olarak bilinmektedir. Diğeri bitki dallarında galeriler açarak zarar veren Denticera divisella Dup. (LEPIDOPTERA: Pyralidae)'dır. Türkiye'deki kaynaklarda kaydına rastlanılmamıştır. Her iki tür ile yapılan laboratuvar çalışmaları sonucu türlerin biyolojik mücadele açısından ümitvar etmenler olduğu ortaya konmuştur. Ahahtar Kelimeler: Çayır Mer'a Alanları, Sütleğenler, Biyolojik Mücadele
Özet (Çeviri)
In this study, weedy spurges in East Mediterranean Megion Pasture Areas were identified and their biological control possibilities by using insects were investigated. Two insects were found on Euphorbia rigida Bieb. (Narrow leaved glaucous spurge) that is one of the important weed species in the region. One of them was Hyles euphorbias L, a leaf defoliant belongs to Sphingidae family of LEPIDOPTERA. The other insect that was Denticera divisella Dup. belonging to Pyralidae family of LEPIDOPTERA producing galleries in the stems of plant. No record was related to this insect species found in Turkey. Laboratory analyses carried out with these insects suggested that they are good candidates of biological control of weedy spurges.