Farklı içeceklerin CAD/CAM destekli geçici protez materyallerinin renk stabilitelerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of CAD / CAM supported temporary prosthetic materials of different drinks on the color stability
  1. Tez No: 654082
  2. Yazar: CANAN SABAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM blok, renk stabilitesi, geçici restorasyon, spektrofotometre, CAD / CAM block, color stability, temporary restoration, spectrophotometer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, farklı içeceklerin üç farklı CAD/CAM geçici protez materyalinin renk stabilitelerine olan etkisininin in vitro olarak karşılaştırılmalı değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla Vita CAD Temp (Vita Zahnfabrik, Almanya), artBloc Temp (Merz Dental, Almanya) ve Telio CAD (Ivoclar Vivadent, Lihtenştayn) geçici protez materyalleri kullanıldı. Bu materyal gruplarının her birinden 40'ar adet olmak üzere toplam 120 adet, dikdörtgen şeklinde 2 mm kalınlığında 8 × 15 mm ebatlarında örnekler hazırlandı. Çalışmada kontrol grubu olarak distile su kullanıldı. Nescafe Xpress, Fuse Tea ve Red Bull solüsyonlarından ise üç farklı çalışma grubu hazırlandı. Örneklerin renk ölçümleri bir spektrofotometre (Vita Easyshade,Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) ile üç farklı zaman aralıklarında: solüsyonlara daldırılmadan önce, solüsyonlarda yaşlandırıldıktan sonra 1. ve 14. günlerde gerçekleştirildi. Elde edilen renk parametreleri kullanılarak CIE L*a*b* (ΔE*) ve CIEDE2000 (ΔE00) sistemine göre renk değişimleri hesaplandı. Elde edilen sonuçlar çift yönlü ANOVA ve Tukey testi ile değerlendirildi. Tüm örneklerde renk değişimleri belirlendi. Solüsyonların materyallerin renk değişimlerine olan etkileri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p˂0.05). Elde edilen bulgulara göre 1. ve 14. günün sonunda en düşük ΔE* ve ΔE00değeri distile su içerisinde bekletilen Vita CAD Temp örnek gruplarında görüldü. Farklı solüsyonlarda bekletilen tüm geçici protez materyallerinde renk değişiklikleri meydana gelmiştir. Ancak bu değişiklikler klinik olarak fark edilebilir seviyede değildir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the effects of different drinks on the color stability of three different CAD / CAM temporary prosthesis materials in vitro. Vita CAD Temp (Vita Zahnfabrik, Germany), art Bloc Temp (Merz Dental, Germany) and Telio CAD (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) temporary prosthetic materials were used. A total of 120 samples, 40 pieces from each of these material groups, were prepared in a rectangular shape, 2 mm thick and 8 × 15 mm in size. Distilled water was used as the control group in the study. Three different study groups were prepared from Nescafe Xpress, Fuse Tea and Red Bull solutions. Color measurements of specimens were achieved by using a a spectrophotometer (Vita Easyshade,Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) for three different intervals: before being immersed in solutions 1st days, and 14th days after aging in the solutions. Using the obtained color parameters, color changes were calculated according to CIE L*a*b* (ΔE*) and CIEDE 2000 (ΔE00) systems. The results obtained were evaluated by two-way ANOVA and Tukey test. Color changes were determined in all samples. The difference between the effects of the solutions on the color changes of the materials was found to be statistically significant (p˂0.05). According to the results, the lowest ΔE* and ΔE00 values were seen in Vita CAD Temp sample groups kept in distilled water at the end of the 1st and 14th days. Color changes occurred in all temporary prosthesis materials kept in different solutions. However, these changes are not clinically noticeable.