Farklı sinterleme yöntemlerinin ve farklı içeceklerin çok katmanlı monolitik zirkonya restorasyonların renk stabilitesine ve yüzeypürüzlüğüne etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of different sintering methods and different beverages on the color stability and surface roughness of multi-layered monolithic zirconia restorations
  1. Tez No: 1014143
  2. Yazar: AYBERK YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZLEM CEYLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çok katmanlı monolitik zirkonya, sinterleme, renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü, Ayberk Yeşil, Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, 2026, Multi-layered monolithic zirconia, sintering, color stability, surface roughness Ayberk YEŞİL, Specialty Thesis University of Ondokuz Mayis, Samsun, 2026
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro tez çalışmasının amacı, farklı sinterleme yöntemleri ile farklı içecek ortamlarının çok katmanlı monolitik zirkonyanın renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda kullanılan örnekler presinterize A2 renkli çok katmanlı monolitik zirkonya bloktan (IPS e.max ZirCAD Prime, Ivoclar Vivadent,Schaan, Lihtenştayn) CAD/CAM teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.Üretilen 120 örnek , standart ve hızlı sinterleme olmak üzere iki gruba ayrıldı ve örnekler 28 gün boyunca distile su, kola ile kahvede bekletildi (n=20). Örneklerin başlangıç(0.gün) ve ikinci (28.gün) renk ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapıldı. Renk değişimi spektrofotometre cihazı(VITA Easyshade V, VITA Zahnfabrik, Almanya) ile ΔE₀₀ olarak, yüzey pürüzlülüğü profilometre cihazı(Perthometer M2, Mahr GmbH, Almanya) ile ΔRa olarak değerlendirildi. Yüzey morfolojisi AFM cihazı(NT-MDT Solver PRO, NT-MDT Co. , Moscow, Russian)ile incelendi. Çalışmanın istatiksel analizi için Tek yönlü varyans analizi , Tukey çoklu karşılaştırma testi ve İki yönlü varyans analizi kullanıldı.(p<0,05). Bulgular: Sinterleme yöntemi ve bekletme ortamı, renk değişimi üzerinde anlamlı etki göstermiştir(p<0,001); etkileşim etkisi de anlamlı bulunmuştur(p=0,014). Yüzey pürüzlülüğü açısından da sinterleme yöntemi (p<0,001), bekletme ortamı (p<0,001) ve etkileşim etkisi anlamlı etki göstermiştir.(p=0,012). Sonuç: Farklı sinterleme prosedürleri ve farklı içecek ortamları, çok katmanlı monolitik zirkonyanın renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of different sintering methods and various beverage solutions on the color stability and surface roughness of multi- layered monolithic zirconia. Materials and Methods: A total of 120 specimens were fabricated from pre-sintered A2 shade multi-layered monolithic zirconia blocks (IPS e.max ZirCAD Prime, Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) using CAD/CAM technology. The specimens were divided into two groups according to the sintering method (standard and speed sintering). Each group was further subdivided and immersed in distilled water, cola, and coffee for 28 days (n=20). Color measurements (ΔE₀₀) were performed using a spectrophotometer (VITA Easyshade V, Germany), and surface roughness measurements (ΔRa) were conducted using a profilometer (Perthometer M2, Germany) at baseline (day 0) and after 28 days. Surface morphology was analyzed using atomic force microscopy (AFM). Statistical analyses were performed using one- way ANOVA, two-way ANOVA, and Tukey post hoc tests (p<0.05). Results: Both sintering method and storage medium had a statistically significant effect on color change (p<0.001), and their interaction was also significant (p=0.014). Similarly, sintering method (p<0.001), storage medium (p<0.001), and their interaction (p=0.012) significantly affected surfaceroughness. Conclusion: Different sintering procedures and beverage environments significantly influence the color stability and surface roughness of multi-layered monolithic zirconia.