Tarihsel değişim sürecinde iş ve aile yaşamında kadın: Muğla ili, bankacılık sektöründe çalışan çocuklu kadınlar üzerine bir inceleme
Women in business and family life in the historical change process: An investigation on women with children working in the banking sector in Muğla province
- Tez No: 654140
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Kadınlar, Aile, Çalışma Yaşamı, Toplumsal Cinsiyet, İş bölümü, Working Women, Family, Working Life, Gender, Work sharing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Ataerkil toplumlarda daha baskın olarak, kadının hane içerisinde yaşamış olduğu toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü, kadının aile yaşamında eşitsizliklerin olduğunu göstermektedir. Hane içerisindeki eşitsizlikler kadının, iş yerinde yaşamış olacağı cinsiyete dayalı ayrımcılık uygulamalarını derinleştirmektedir. İş yerinin vermiş olduğu görevleri gerçekleştirdikten sonra hane içi görevleri için ikinci mesaisi başlayan kadın hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorgun düşmektedir. Ev işleri ve bakım sorumlulukları için harcayacak enerjisi kalamamaktadır ya da bunun tam tersi olarak; ev işleri, bakım görevlerini yerine getirirken yorgun düşen kadının iş yeri için harcayacak enerjisi kalamamaktadır. İş yerinin vermiş olduğu görevlerin yapımı sırasında zihni sürekli ev işleri ile meşgul olmakta ve kendini işe verememektedir. Cinsiyete dayalı ayrımcılık tutumları hane içerisindeki eşitsizliklerin yanı sıra iş yerlerinde de kadınların sıklıkla karşılaştıkları bir durumdur. Kadının erkek karşısında ikinci cinsiyet olarak algılanması ve yetersiz olarak düşünülmesi söz konusudur. Kadınlar iş yerlerinde işe alım, ücret, terfi, eğitim, izin ve rapor kullanımı, güdülenme, tayin, işten ayrılma ve taciz gibi birçok konuda cinsiyete dayalı ayrımcılık uygulamalarına maruz kalmaktadırlar. Gerek aile içerisindeki gerekse iş yerindeki eşitsiz tutumlar kadının iş ve aile yaşamını uyumlaştırma çabasında sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Son yıllarda bireylerin, özellikle kadınların iş ve aile yaşamını uyumlaştırmaya çalışmak devletin de stratejik planlarına konu olmuş ve bu konuda politikalar üretilmiştir. Kadının iş ve aile yaşamında uyumu yakalayabilmesi için toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıkların sona erdirilmesi ve eşitliğin sağlanması gerekmektedir. Bu durum bireylerin, iş yerlerinin ve devletin ortak çabası ile mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In the patriarchal societies, the gender-based division of labor that women have experienced in the household shows that there are inequalities in women's family life. Inequalities within households deepen gender discrimination practices that women will experience in the workplace. After performing the duties given by the workplace, woman who started her second work for her household duties falls tired both physically and mentally. She struggles to handle excessive burdens for both housework and maintenance responsibilities or vice versa; while doing housework, maintenance duties, the woman who is already exhausted cannot find sufficient energy for the workplace. While performing the duties given by the workplace, her mind is constantly busy with household chores and she cannot adapt herself to workplace. Gender discrimination attitudes are a situation that women often encounter in workplaces as well as inequalities within households. In public it is so common to observe that woman is perceived as a second gender and is considered inadequate against male. Women are exposed to gender-based discrimination in many areas such as recruitment, wages, promotion, training, taking a leave and sick absence from work, motivation, appointment, quitting and harassment. Unequal manners both in the family and in the workplace cause women to experience severe stress and anxiety in their efforts to harmonize their work and family life. In the recent years, aiming to harmonize the work and family balance of individuals, particularly for women, has been the subject of the strategic plans of the states, and thus policies have been implemented in this regard. In order to achieve a harmony in work and family life for women, gender-based discrimination should be brought to an end and equality should be ensured. This will be possible through the joint efforts of individuals, businesses and the states.