Bilimkurgu sinemasında doğanın değişimi örnekleminde 'Ati'nin Dünyası' filmi ön hazırlık aşaması ve sinemasal anlam arayışları
In the example of change of nature in sciencefiction film 'Ati's World' movie preparation stage and search for cinema
- Tez No: 654141
 - Danışmanlar: PROF. CEM KAĞAN UZUNÖZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
 - Anahtar Kelimeler: Bilimkurgu Sineması, Doğa, Değişim, Mitoloji, Ati'nin Dünyası, Science Fiction Cinema, Nature, Change, Mythology, Ati's World
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ekolojik alanda yapılan birçok araştırma endüstriyel devrimin değişen üretim ve tüketim koşulları ile doğanın tahrip edilmesindeki bilinçsiz insan payından bahsetmektedir. Kapitalist sistem bilimi de arkasına alarak üretim çılgınlığına engel olmaya çalışan tüm karşı duruşlara savaş açmıştır. Kendisi için gereken üretim mekanizmalarını tüm argümanlarıyla devreye sokan kapital güçler insanı da Charlie Chaplin'in“Modern Zamanlar”filminin bir sahnesinde olduğu gibi çarkların arasında öğütmüştür. Bu ezici gücün insan üzerindeki acımasız etkisiyle ademoğlu, hem doğayı yok etmeyi kendi konforunun gereği için mücadelenin bir parçası saymış, hem de bu yok edişi görmezden gelmeyi normalleştirmiştir. İnsanlar tüm bu ağır yükten kafalarını bir nebze kaldırdıklarında ise geçmişte doğa ile olan bağlarının farkına varmış ya da varmak istemiştir. Sinemacılar, bu bağları bilimkurgu filmlerinde yansıtmaya çalışmıştır. Bu tez çalışmasında, doğa ve insan ilişkisi, bilimkurgu edebiyatı, bilimkurgu sinemasının kuramsal yaklaşımlardaki yeri, bilimkurgu sinemasında film türleri, bilimkurgu sinemasında doğa değişimine dair örnek filmler incelenecektir. Bu doğrultuda seçilmiş bilimkurgu filmi örneklerinden; Mad Max: Fury Road, Snowpiercer, Buğday, Wall - E, Solaris filmleri incelenecek, sonrasında değerlendirilen veriler son bölümdeki“Ati'nin Dünyası”isimli filmin senaryo örneği çalışmasında kaynak olarak değerlendirilecektir. Son olarak, filmin senaryo örneği, sahnelerin çizim (storyboard) örnekleri, çekim tekniği, animasyon tekniği, kullanılacak renkler, karakterlere yaklaşım, kurgu tekniği, müzik ve ses efektlerinin kullanımı konuları filmde anlam arayışları yaklaşımıyla ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
With the changing nature of production and consumption conditions of the industrial revolution, several research conducted in the ecological field mentions about the human unconscious share of destruction. Studies show that the nature is destroyed by humans today with the effects of the industrial revolution. The capitalist system took the power of scientific developments behind and waged war against everyone and everything against it. Capital forces, who put into effect the production mechanisms required for it, grinded people between the wheels of the system as in the a scene of Charlie Chaplin's movie“Modern Times”. With the brutal effect of this overwhelming power on human beings, Humankind regarded destroying nature as a part of the struggle for the sake of his own comfort, and normalized the fact ignoring this destruction as a living creature. When people lift their heads a little bit from all this heavy burden, they have noticed or wanted to reach their ties with nature in the past. Thus, they tried to reflect these ties in science fiction movies, which are the tales of the future that can make them feel deeply. In this thesis study, the relationship between nature and human, science fiction literature, the origin of science fiction movies, the place of science fiction cinema in theoretical approaches, types of films in science fiction cinema, examples of science fiction cinemas around the world and examining scenes about nature change in these films. In this sense, selected sci-fi movie examples; Mad Max: Furry Road, Snowpiercer, Buğday, Wall - E and Solaris will be examined, and then all the data will be evaluated and applied to the preliminary work of the movie“Ati's World”The film will be considered as a source in the scenario sample study. Finally, the scenario example of the film, the storyboard examples of the scenes, the shooting technique, the animation technique, the colors to be used, the approach to the character, editing technique, the use of music and sound effects will be handled through the search for meaning in the film.