Threat of transhumanistic ideas on humans and posthumans
İnsanlar ve postümanlar üzerindeki tranhumanistik fikirlerin tehtidleri
- Tez No: 654180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Transhumanizm, Yapay Zekâ, Hümanizm
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Transhumanizm, insan türünün mevcut durumda evrimin son halkasını temsil etmediği bir düşünce tarzı olup hem insanları hemde etrafını teknoloji, rasyonel düşünce ve felsefe ile geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu teknolojiler, genetik geliştirmeleri, Yapay Zekâyı, Androidleri ve yapay organlar ile uzuvları içermektedir. İnsan vücuduna yapılan bu geliştirmeler ile birlikte Transhumanistler, bir sonraki aşama olan insanüstü aşamaya geçmeyi hedeflemektedir. Bu aşama, normal insan türlerinin daha farklı ve daha iyi bir evrimleşmiş sürümüne ulaşmayı hedefleyen bir aşamadır. Transhumanistlerin amacı insan erklerini geliştirmek olsa dahi, teknolojilerinin kendiliğinden tehlikesi olmasından dolayı düşünceleri hem insanlar hem de insanüstü tür için bir tehdit oluşturmaktadır. İnsanüstü aşama, ölümsüzlüğe ulaşmayı ve her anlamda insandan daha iyi olmayı hedeflemektedir. Bu durum onların insanlığını kaybetmesine ve insan türüne tehdit oluşturmalarına yol açabilir ya da insanlar bizzat onları tehdit olarak algılayabilir, bu iki tarafa da zarar veren bir durumdur. Yapay Zekâ ve Androidler de insanlar için tehdit oluşturabilir; kendi bilinçlerini kazanabilme olasılığı ve insanlara karşı empatilerinin eksik olması durumundan dolayı bu durum onları sebepsiz yere öldüren katil makinelere dönüştürebilir. Yukarıda bahsi geçen konular, Philip K. Dick tarafından yazılan Do Androids Dream of Electric Sheep? Ve Zoltan Istvan'ın The Transhumanist Wager adlı kitaplarında incelenecektir. Transhumanizm düşüncesi, insanın doğal sınırlarını aşmayı ve kendinin farkında olan Yapay Zeka yaratmayı amaçlar ancak bunu yapmak, insanların insanlığını yitirmesi gibi sonuçlara yol açmaktadır; eğer ki insan sonrası aşama, gelişmiş insanların normal insanları baskılaması riski altına girerse ve kendi bilincine kavuşmuş yapay zekânın insanlığı tehdit etmesinin yanı sıra insanüstü kişiler ve normal insanlar arasında bir çatışmayı da doğuracaktır.
Özet (Çeviri)
Transhumanism is a way of thinking that human species in its current state does not represent the end of human evolution and aims to evolve the human species and surroundings through rational thinking, technologies and philosophies. These technologies include genetic enchantments, Artificial intelligence, Androids and Artificial organs and limbs. With these improvements to the human body Transhumanists aim to achieve the posthuman state. A next stage on human evolution that is different and better than current human species. Although the transhumanists aim to improve the human condition their ideas pose a threat to both humans and posthumans due to nature of their technologies being fundamentally dangerous. Posthuman state aims to achieve immortality and being better than human species in every way. This can lead them losing their humanity and being a threat to human species or can be perceived as a threat to human's itself, this can spark a conflict between two sides. Artificial Intelligence and Androids can be dangerous to humans as well due to the possibility of gaining self-consciousness and lacking empathy for human species and this can lead them to become murderous machines without reason. These topics will be investigated in the two novels Do Androids Dream Of Electric Sheep? By Philip K. Dick and The Transhumanist Wager by Zoltan Istvan. Idea of Transhumanism aims to break the human's natural limitations and creating self-aware Artificial Intelligence but in doing so this idea can lead to potential problems such as human beings are losing their sense of humanity, if the posthuman state achieved the risk of posthumans dominating the humans and creating a conflict between posthuman and humans as well as self-aware artificial intelligence being dangerous for humanity. Keyword's: Transhumanism, Artificial Intelligence, Humanism