Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin yüklenicinin temerrüdü nedeniyle sona ermesi ve sonuçları
The termination of the construction agreements in return for land share because of the contractor's default
- Tez No: 654181
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Yüklenicinin Temerrüdü, Sözleşmeden Dönme, Sözleşmenin Feshi, Construction Agreements In Return For Land Share, Default of the Contractor, Withdraw of the Contract, Termination of the Contract
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Ülkemizde kentleşmenin artması ile konut ihtiyacı artmış, inşaat teknolojisinin gelişmesi ile çok katlı binaların yapılması mümkün hale gelmiştir. Bunun bir sonucu olarak kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ortaya çıkmıştır. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri arsa sahibi ve yüklenici arasında düzenlenen sözleşmelerdir. Bu sözleşme ile arsa sahibi ve yüklenici bağımsız bölüm sahibi olmaktadır. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri uygulamada sıklıkla yer almaktadır. Bu nedenle çalışmamızda kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin incelenmesi tercih edilmiştir. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri mevzuatta düzenlenmemiştir. Buna karşın kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile ilgili uygulamada pek çok uyuşmazlık ortaya çıkmaktadır. Uyuşmazlıkların çoğu ise yüklenicinin temerrüde düşmesinden kaynaklanmaktadır. Çalışmamız ile kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin yüklenicinin temerrüdü nedeniyle sona ermesine ilişkin uyuşmazlıkların çözümüne katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tanımı, unsurları, şekil şartları, hukuki niteliği ve arsa sahibi ile yüklenicinin borçlarına değinilmiştir. İkinci bölümünde yüklenicinin temerrüdü, üçüncü bölümünde yüklenicinin temerrüdünün sonuçları, dördüncü bölümünde ise yüklenicinin temerrüdü halinde kat karşılığı inşaat sözleşmesinin sona ermesi ve sonuçları inceleme konusu yapılmıştır. Son olarak çalışmamıza ilişkin kanaatlerimize sonuç kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the raise of urbanization, the need for residence increased in our country and as a sequence of the progress of the construction technology, it is now possible to erect high-rise buildings. In reaction to this case, the contracts of the construction right in return for land share arised. The contracts of the construction right in return for land share are between the land owner and the contractor. With this contract, the land owner and the contractor own the detached part similarly. That's why, it is opted for scrutinizing for contracts of the construction right in return for land share. Because of the fact that the lack of the legislative arrangement, lots of conflicts arise in relation to the implementation of the contracts. The many conflicts originate from the contractor's failure to meet the financial obligations. With this study, we aim to contribute to the solving the conflicts about the expiration of the contract of the construction right in return for land share as a consequence of the contractor's failure to meet the financial obligations. In the first section of our study, we mentioned the definition elements, requirements as to form, legal characteristics and, if there is one, the debts of the contractor. In the second section, the defaults of the contractor's; in the third section, the consequences of the defaults of the contractor's; in the fourth section, the termination of the contract and its results as a consequence of the default of the contractor's are mentioned. Our beliefs about this study are mentioned in the conclusion.