Bezelye'den (Pisum sativum) axi 1 (oksin bağımsızlık) geninin izole edilmesi ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of axi 1 (auxin independent) gene from pisum sativum
- Tez No: 65419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÇETİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, axi l geni, oksin, oksin bağımsızlık
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Çalışmada axr l (oksinden bağımsız) geninin bezelye (Pisum sativum) bitkisinden izole edilmesi ve nodulasyonun başlangıç aşamasındaki kortikal hücre bölünmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Southern blotlama sonucunda bezelyeden (Pisum sativum) izole edilmiş olan axi l (Oksin bağımsızlık) karekterinin l veya en fazla 2 gen tarafından kontrol edildiği saptanmıştır. Bezelye'den izole edilmiş olan axi l geninin nükleotid dizinleri, arabidopsisden izole edilmiş olan axi l'in nükleotid dizinleri ile karşılaştırılmıştır. Nükleotid dizinleri arasında % 71.918, peptid dizinleri arasında ise % 80.588 oranında benzerlik gözlenmiştir. Bezelye'den izole edilmiş olan axi l geninin nükleotid dizinleri, tütünden izole edilmiş olan axi l'm nükleotid dizinleri ile karşılaştırılmıştır. Nükleotid dizinleri arasında % 82.111, peptid dizinleri arasında ise % 82.111 oranında benzerlik gözlenmiştir. Bezelye bitki köklerinin Rhizobium leguminosarum PRE susu ile aşılanmasından 24 saat, 48 saat, 6 gün ve 10 gün sonra alınmış kök ve nodul doku örneklerinde digdNTP in-situ hibridizasyon yöntemi kullanılarak, axi l geninin ekspresyon yerleri belirlenmiştir. Bakteri ile aşılanmış kök ve nodul dokuları incelendiğinde, axi l gen ekspresyonunun vasküler dokunun floem tabakasında olduğu saptanmıştır. Bakteri ile aşılandıktan 10 gün sonraki kök nodülünde ise vasküler dokunun floem tabakasına ek olarak nodul meristematik dokusunda ve azot fiksasyonunun gerçekleştiği nodulun orta kısımlarında da axi l geninin ekspresyon yerlerine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, axi 1 gene was isolated from Pisum sativum and the effects of this gene on cortical cell division during nodule initiation was searched. Southern blotting results showed that axi 1 gene (auxin independence) is controlled by 1 or small gene families. The nucleotide sequences from Pisum sativum axi 1 gene were compared with the nucleotide sequences of Arabidopsis thaliana axi 1 gene. Based on this data, 71.918 % homology between nucleotide sequences and 80.588 % homology between petide sequences were determined. The nucleotide sequences from Pisum sativum axi 1 gene were also compared with the nucleotide sequences of Nicotiana tabacum axi 1 gene. This data have shown that 82.111 % homology between nucleotide sequences and 82.111 % homology between peptide sequences exist. Root and nodule samples were taken from pea seedlings 24 hours, 48 hours, 6 days and 10 days after inoculation with Rhizobium leguminosarum PRE strain. Using digdNTP in-situ hybridisation, location of the axi 1 gene expression in root and nodule tissues were identified. The results showed that in root tissues inoculated with Rhizobia, axi 1 gene is expressed on the phloem tissue of vascular bundle. In the 10 -days old nodule tissues, the gene expression was found in the phloem tissue, around the nodule bundle and nodule meristematic region Key Words : Pisum sativum, axi 1 gene, auxin, auxin independent