Okul yöneticilerinin demokrasi algıları ile okul kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between school administrators' perceptions of democracy and school culture
  1. Tez No: 654197
  2. Yazar: BÜŞRA ZEYNEB YASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BALYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, okul kültürü, demokrasi algısı, yönetici, okul yöneticisi, School culture, perception of democracy, school administrator
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin demokrasi algıları ile okul kültürü arasındaki ilişkinin okul yöneticileri açısından incelenmesidir. Bu bağlamda araştırma, ilişkisel tarama deseninde gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinde bulunan resmi ve özel okullarda görev yapan 296 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri“Okul Kültürü Ölçeği”ve“Temel Demokratik Değerler Ölçeği”ile toplanmıştır. Veriler, SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, hiyerarşi ile temel demokratik değerler alt boyutları arasında; iş birliği ile orta ve pozitif yönlü, özgüven ile orta ve pozitif yönlü, farklılıklara saygı ile zayıf ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte, adokratik kültür ile iş birliği ve özgüven arasında güçlü ve pozitif yönlü, farklılıklara saygı ile orta ve pozitif yönlü ve adil olma ile güçlü pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı saptanmıştır. Araştırma sonuçları, okul kültürünün iş birliği, farklılıklara saygı ve adil olma boyutları üzerinde etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra özgüven boyutu ile okul kültürü arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, katılımcıların cinsiyet, mesleki kıdem ve mevcut okuldaki kıdemlerine göre de demokratik değerleri oluşturan boyutların farklılık sergilediği tespit edilmiştir. Yine, adokratik kültürlerde demokrasi algısının hiyerarşik kültürlere nazaran daha yüksek seviyede geliştiği de yine araştırma bulguları arasında yer almaktadır. Okul kültürünün demokrasi algısını şekillendirmesiyle birlikte yöneticilerin etkinliğinin ve buna bağlı olarak da okul verimliliğinin artacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to examine the relationship between school administrators' perceptions of democracy and school culture. Within the scope, it was also examined whether the school administrators' perceptions of democracy and culture differed regarding their gender, age, position, professional seniority and seniority in their existing institutions. In this context, the research was carried out with correlational survey design. For this purpose, the sample of the research consisted of 296 school administrators who are working in private and public schools in Büyükçekmece and Beylikdüzü townships of Istanbul province. The data were collected by“School Culture Scale”and“Basic Democratic Values Scale”. The data were analyzed with the SPSS packet program. Results revealed that there was a strong and positive relationship between adocratic culture and cooperation and self-confidence, respect for differences, moderate and positive and fairness. The research results also showed that school culture has an impact on the size of cooperation, respect for differences and fairness. In addition, there was no relationship between the size of self-confidence and school culture. In addition, it was determined that the dimensions that make up democratic values differ regarding gender, professional seniority and seniority at the current school. Moreover, the research findings showed that the perception of democracy in adocratic cultures develops at a higher level than hierarchical cultures. It is considered that the effectiveness of administrators and, consequently, school efficiency may increase as school culture shapes the perception of democracy.