Aile işletmelerinde kurumsal yönetim algısının franchise sistemine etkisi üzerine bir uygulama
An application on the effect of corporate governance perception on franchise system in family businesses
- Tez No: 654200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, kurumsal yönetim, kurumsal yönetim ilkeleri, aile işletmelerin kurumsal yönetim, franchising sistemi, Family businesses, corporate governance, corporate governance principles, corporate governance of family businesses, franchising system
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyadaki şirketlerin sayısının yüzde seksenini aile işletmelerinin oluşturduğu tahmin edilmektedir. Ülkeler arasındaki aile yapısının sosyo-kültürel, ekonomik farklılıkları dikkate alınarak dünya ekonomisine büyük oranda katkısı olan aile işletmelerinin uzun ömürlü olmaları için, uyum içerisinde yönetilmesi ve işletmenin verimli olması gerekmektedir. Aile işletmeleri ekonomik yapılanmanın ve sürdürülebilir gelişmenin öncülerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Yönetimdeki karar alma mekanizmalarının aile bireylerinde toplandığı yapılar olarak aile işletmelerinin bugün Türkiye ve dünyada çalışma sistemi olarak yer edinmiş, tercih edilirliği günden güne artmakta olan franchising sisteminin aile işletmelerindeki yerinin önemi ve bu konu hakkındaki tutumların neler olduğu araştırılmak istenmektedir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, İstanbul ilinde franchising alan aile şirketlerinden oluşmaktadır. Örneklem içinde kolayda örnekleme yöntemi ile franchising alan 400 çalışana ulaşılmıştır. Khan ve Sethi'in (2009) makalesinden alınan“Kurumsal Yönetim Algısı Ölçeği”, Nart'ın (2005) makalesinden alınan“Franchising Sistemi Ölçeği”bu tez çalışması için kullanılmıştır. SPSS 21 istatistik paket programı kullanılarak Basit ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda kurumsal yönetim algısının franchising sistemine yönelik algıyı etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Eighty percent of the number of companies in the world is estimated to be family businesses. Taking into account the socio-cultural and economic differences of the family structure between countries, family businesses that contribute greatly to the world economy must be managed in harmony and the business should be productive. Family businesses are considered as one of the pioneers of economic structuring and sustainable development. In managerial decision-making mechanisms of the family members in collected is made as family businesses that find a place today as a working system in Turkey and the world, preference for the importance of place in the family business of the day to day increasing the franchise system and the attitudes on this issue are requested to investigate what is happening. In the research, survey method was used as data collection method. The universe of the research consists of franchising family companies that buys franchising in Istanbul. In the sample, 400 employees buying franchise have been reached with the convenience sampling method. The“Corporate Governance Perception Scale”from Khan and Sethi's (2009) study and the“Franchising System Scale”from Nart's (2005) study were used for this thesis. Simple and multiple linear regression analysis were performed using SPSS 21 statistical software. As a result of the analysis, it has been determined that the perception of corporate governance affects the perception towards the franchising system.