Fenolik bileşiklerin asma sürgün uçlarında vejetasyon dönemindeki dağılımı ve sürgün ucu kültüründeki etkisi
Seasonal variation in phenolic and compounds of grapevine shoot tips its effects in shoot tip culture
- Tez No: 65425
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: asma, fenolik bileşik, oksidadif kahverengileşme, doku kültürü, sürgün ucu, grapevine, phenolic compound, oxidative browning, tissue culture, shoot tip. II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FENOLIK BİLEŞİKLERİN ASMA SURGUN UÇLARINDA VEJETASYON DÖNEMİNDEKİ DAĞILIMI ve SÜRGÜN UCU KÜLTÜRÜNDEKİ ETKİSİ Fatma Neslihan BÜYÜKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Yıl:.. 1997.., Sayfa:..48 Jüri :Prof.Dr. Fuat ERGENOĞLU :Doç.Dr. Selim ÇETİNER Bu araştırmada, Perlette üzüm çeşidi ile Harmony, Salt Creek, Rupestris du Lot, 41 B ve 5 BB Amerikan asma anaçlarının sürgün uçlarındaki toplam fenol miktarları, vejetasyon peryodu boyunca yaklaşık üçer hafta aralıklarla alman örneklerde incelenmiştir. Bunun yanısıra, sürgün uçları 2.0 mg/1 BA + 0.5 mg/1 GAa içeren MS ortamında kültüre alınmış ve sürgün uçlarının besi ortamındaki canlılıkları ve ortamda oluşturdukları kahverengileşme ile toplam fenol içerikleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Sonuçta, toplam fenol miktarının, tüm çeşit ve anaçlarda vejetasyon peryodu boyunca arttığı gözlenmiştir. Besi ortamına dikilen sürgün uçlarının canlılıklarında ve ortamda meydana getirdiği kahverengileşmede ise düzensiz değişimler saptanmıştır. Toplam fenol miktarları ile eksplant canlılığı ve ortam kahverengileşmesi arasında belirgin bir ilişki saptanamamasına karşın, eksplant canlılığı ile ortam kahverengileşmesi arasında negatif korelasyon belirlenmiştir. Ayrıca güneş etkisindeki çeliklerden elde edilen sürgün uçlarının gölgedekilere kıyasla daha yüksek miktarlarda toplam fenol içerdiği saptanmış, ancak eksplant canlılığı bakımından aralarında önemli farklar gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SEASONAL VARIATION IN PHENOLIC COMPOUNDS ON GRAPEVINE SHOOT TIPS AND ITS EFFECT ON SHOOT TIP CULTURE Fatma Neslihan BÜYÜKTAŞ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Semih TANGOLAR Year:. 1997., Pages:..48 Jury :Prof.Dr.FuatERGENO?LU.Doç.Dr. Selim ÇETİNER In this research, total amounts of the phenolic compounds in the shoot tips of Perlette grape variety and Harmony, Salt Creek, Rupestris du Lot, 41 B and 5 BB American rootstocks were examined at three weeks intervals during the vegetation period. Moreover, shoot tips were cultured on MS medium containing 2.0 mg/ 1 BA + 0.5 mg/1 GA3 and relationships between the survivals of the shoot tips on medium and medium browning and the phenol amounts were investigated. It was observed that the total phenol amount in all varieties and rootstocks increased during the vegetation period. Irregular changes in the survival of shoot tips cultured on the medium and medium browning related with sampling times were observed. Althought no clear relationship was found between medium browning and explant survival in view of total phenol amounts. Between explant survival and medium browning negative correlation has been observed. In addition, in shoot tips obtained from the sunny environments more total phenols were found than those shoots from the shade, but it was observed that there were little differences in their explant survival between in the sunny and the shaded environments.