Adana ekolojik koşullarında physalis pruviana L. hatlarında topraktan ve yapraktan gübrelemenin verim ve kalite düzeylerine etkileri
The Effects of soil and foliar fertilization on yield and fruit quality of physalis peruviana L.lines in Adana ecological conditions
  1. Tez No: 65426
  2. Yazar: BANU AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEZEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Physalis peruviana L, toprak gübrelemesi, yaprak gübrelemesi, Physalis peruviana L, soil fertilization, foliar fertilization II
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA EKOLOJİK KOŞULLARINDA Physalis peruviana L. HATLARINDA TOPRAKTAN ve YAPRAKTAN GÜBRELEMENİN VERİM VE KALİTE DÜZEYLERİNE ETKİLERİ Banu AYYILDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ömer GEZEREL Yıl: 1997, Sayfa: 95 Jüri : Prof. Dr. Ömer GEZEREL ProfDr.Kazım ABAK Doç.Dr.Nebahat SARI Bu araştırma, Physalis peruviana L. türünün üç farklı hattında verim ve kaliteyi artırmak amaçlarıyla topraktan iki farklı dozda 15:15:15 gübresinin ve yapraktan üç farklı dozda mikro bitki besin maddelerinin bitkinin vegetatif ve generatif gelişmesindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 100 kg/ha N, P, K uygulaması denenen hatlarda verimde artış yaratmıştır. Buna karşılık uygulama dozlarının yapraklardaki bitki besin maddesi miktarlarına etkisi de ayrı ayrı saptanmış olup topraktan en az 100 kg/ha N, P, K uygulaması ve yapraktan en az % 0.6 dozunda mikro element uygulaması, Physalisler için uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms THESIS THE EFFECTS OF SOIL AND FOLIAR FERTILIZATION ON YIELD AND FRUIT QUALITY OF Physahs peruviana L. LINES IN ADANA ECOLOGICAL CONDITIONS Banu AYYILDIZ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Ömer GEZEREL Year: 1997, Pages: 95 Jury : Prof.Dr.Ömer GEZEREL Prof.Dr.Kazım ABAK Doç.Dr.Nebahat SARI In this study has been done to investigate the effects of two different levels of macro elements (15 % N, 15 % P205 15 % K20) to the soil and three different doses of micro elements as foliar fertilizer on vegetative and generative developments of cape gooseberry. As the results of this study 100 kg/ha N, P, K application which were used lines in the study has caused to increase the yield. Besides, the effects of application doses were determined the contents of nutrient elements in the leaves. In conclusion, the application of 100 kg/ha N, P, K and the foliar fertilizers of 0.6 % micro elements were found suitable for cape gooseberry in order to increase the yield and fruit quality.