Sendikaların işçi ve işveren ilişkileri üzerindeki rolünün Türkiye'de sendika yöneticilerinin iş başarısına ve sendikal bağlılığa etkisi: Metal işkolunda bir araştırma
Unions and employer relations manager at Turkey's role of the trade union and the trade union commitment to business success effect: A study in the sector metal
  1. Tez No: 654253
  2. Yazar: AYDIN BAYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi ve işveren ilişkileri, sendikal bağlılık, iş başarısı, Employee and employer relations, union loyalty, job success
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Sendika kuruluşu, örgütlenmesi, faaliyetleri ve geleceği üzerinde sendika yöneticileri önemli bir konumda yer almaktadır. Sendika yöneticiliğinin meslek haline gelmesi, sosyo-ekonomik ve hukuki bilgilere sahip olmaları ve birtakım özellikleri taşıması gereği sendika yöneticiliği üzerinde durulmaktadır. Sendika yöneticilerinin sendikal faaliyetlerde, işçi-işveren ilişkilerinde, hakları korumada, sendikal kültürü oluşturmada, üyelerinin düşünce ve davranış biçimlerini değiştirmede, hem kendi hem de üyelerin bağlılıklarını ve katılımlarını arttırmada vizyon sahibi olmaları gerekmektedir. Bu çalışmada Metal işkolunda görev alan sendika yöneticilerinin işçi-işveren ilişkilerini sağlamada, edilen rolünün sendika yöneticilerinin iş başarısına ve sendikal bağlılığına etkisi araştırılmaktadır. Sendikaların işçi-işveren ilişkileri üzerindeki rolü sendika yöneticilerinin iş başarısını, sendika bağlılığını, sendikalılığın önemine inanmasını, sendika için çalışmaya istekliliğini ve sendikaya karşı sorumluluğunu ve sendikaya sadakatini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Union executives have an important role in union establishment, organization, activities and future. It is emphasized that union management should become a profession, have socio-economic and legal knowledge and have certain characteristics. Union managers need to have a vision in union activities, employee-employer relations, protecting rights, creating a union culture, changing the way their members think and behave, and increasing their loyalty and participation. In this study, the effect of the role of union managers working in the Metal business sector in ensuring employee-employer relations, on the business success and union loyalty of the union managers is investigated. The role of unions on worker-employer relations affects union managers' job success, union loyalty, belief in the importance of unionism, their willingness to work for the union and their responsiveness and loyalty to the union.