Atatürk'ün yurt seyahatleri ve Türkiye'nin sosyoekonomik yapısı (1929-1932)
Atatürk's country travels and the socioeconomic structure of Turkey (1929-1932)
  1. Tez No: 654254
  2. Yazar: NEDİM SARIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY BENHÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Seyahat, Halkçılık, 1929 Dünya Ekonomik Buhranı, Sosyoekonomik Yapı, Atatürk, Travel, Populism, 1929 The World Economic Crisis, Socio-economic Structure
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 424
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, halkçılık ilkesi üzerine inşa edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa da, bu ilkeye bağlı olarak, halkın egemenliği, refahı ve mutluluğu için mücadele eden, gücünü milletinden alan bir lider olmuştur. Bu nedenle sık sık seyahate çıkarak halkı ile bütünleşmiş, ülkenin sosyo-ekonomik durumunu, halkın ihtiyaçlarını ve sorunlarını yerinde görmüştür. Bu sayede inkılapların nasıl uygulandığını, halkın inkılaplara ve iktidara ne ölçüde bağlı olduğunu da bizzat görme imkânı bulmuştur. Seyahatlerde edinilen bu izlenimler, ülke için önemli kararlar alınırken ve yeni politikalar oluşturulurken belirleyici olmuştur. Mustafa Kemal Paşa'nın 1929 Dünya Ekonomik Buhranının yaşandığı süreçte çıktığı seyahatler de ülkenin siyasi ve ekonomik politikalarına etki etmiştir. Türk demokrasi tarihinde önemli bir yeri olan SCF'nın temelleri, Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul ve Yalova seyahati esnasında atılmıştır. Bu çok partili hayata geçiş denemesinin başarısız olmasının hemen ardından ise kapsamlı bir tetkik seyahati yapılmıştır. Mustafa Kemal Paşa, bu tetkik seyahatinde halkın neden SCF'na destek verirken, CHF'na tepkili gösterdiğini ve inkılaplara ne ölçüde bağlı olduğunu yerinde görmüştür. Ayrıca Ekonomik Buhranın halkı nasıl etkilediği de seyahatlerde tetkik edilmiştir. Özellikle SCF denemesinden sonra gerçekleştirilen tetkik seyahatleri, ilerleyen süreçte yaşanacak köklü politika değişikliklerinin yapılmasında ve uygulanmasında önemli rol oynamıştır. Tezimizde Mustafa Kemal Paşa'nın 1929-1932 yılları arasında çıktığı seyahatler ve bu seyahatlerde edindiği izlenimlerin, ülkenin sosyoekonomik yapısına etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The populism policy has an important role during the building of Republic of Turkey. Mustafa Kemal Pasha became a leader who struggled for the sovereignty, welfare and happiness of the public and took his power from his nation. For this reason, he traveled frequently and became integrated with his people, so he determined the socio-economic situation of the country, the needs and the problem in the field. He had the opportunity to see how the reforms were applied and how much the people loyal to the revolutions and the power. These impressions gained during the travels became decisive in making the important decisions and creating new policies. The travels of Mustafa Kemal Pasha, during the 1929 World Economic Crisis also had a major effect on future political and economic decisions. During the trip to Istanbul and Yalova,the foundation of the Free Republic Faction, which has a significant place in the history of Turkish Democracy, was laid. Mustafa Kemal Pasha went on an extensive trip, after the multi-party transition attempt failed. During the trip, he realised why the people interested in the Free Republic Faction, reactive to the Republican People Faction and how much they depend on the revolutions. At his travels,he had the opportunities to examine how economic crisis effect to the social life. Especially the travels after the Free Republic Faction attemps, has played a significant role in making and implementing radical policy changes which will be experienced in the future. In our work, the journeys of Mustafa Kemal Pasha, between 1929 and 1932, and the effects of the impressions that he gained during his travels, on shaping the socio economic structure of the country, were discussed.