Yeni medyada müziğin küreselleşmesi: Üretici ve tüketici analizi
Globalization of music in new media: Manufacturer and consumer analysis
  1. Tez No: 654265
  2. Yazar: ALTAN ALTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN ÖVÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Kültür Endüstrisi, Global Köy, Müziğin Küreselleşmesi, Müziğin Pazarlanması, New Media, Culture Industry, Global Village, Globalization of Music, Marketing of Music
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsanoğlu tarihsel süreçte bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaşamsal deneyimlerini sonraki nesillere aktarmaktadır. İnsanlığın hayatta kalabilmesi adına bu deneyim ve birikimler belirleyici olmaktadır. Bütün bu birikimlerin sonucunda oluşan kültür insanoğlunun oluşturduğu en önemli unsurlardandır. İnsanlık için hayati öneme sahip olan kültürün bileşenlerinden biri de müziktir. Müzik insanın varoluşundan bugüne kültür oluşturma sürecine katkıda bulunarak, kültürün önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Bir kültür bileşeni olarak müziğin, üreticisi ve tüketicisi arasında doğal olarak bir etkileşim söz konusudur. Bu etkileşim asırlar boyunca farklı ortamlar aracılığıyla kendisini göstermektedir. Örneğin ilk insanlar için müzik, çeşitli ritüellerde kabilenin şamanına ait sesin küçük bir topluluğun tekrar ettiği ya da dinlediği dinletiyken, günümüz küresel dünyasında herhangi bir kişi tarafından üretilen ses veya müzik aynı anda tüm dünyada dinlenebilmektedir. Elbette bu değişim teknolojideki gelişmenin bir sonucudur. Bu çalışmada müziğin, teknolojideki bu gelişmenin sonucu olarak ortaya çıkan yeni medya platformları aracılığıyla tüketicinin müziğe erişim hızı ve kullanım bakımından kolaylık sağlamasının, üretici ve tüketiciler üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu bağlamda, yeni medya ortamlarında küreselleşen müzik ve müziğin üreticiler tarafından tarihsel süreç içerisinde nasıl üretildiği ve bu üretimin sonucunda üretici ve tüketicinin nasıl etkilendiği saptanmaktadır. Yeni medya, küreselleşme, global köy, kültür endüstrisi ve müziğin pazarlanması kavramlarıyla ilgili literatür taraması yapılarak bu kavramlar açıklanmaktadır. Ayrıca araştırma kapsamında müzik üreticileri ve tüketicileriyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, üretilen müziğin tüketiciyle buluşması süreci gözlemlenerek bir çıkarımda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mankind transfers his life experiences, consciously or unconsciously, to the next generations in the historical process. These experiences and experiences are decisive for the survival of humanity. The culture formed as a result of all these accumulations is one of the most important elements created by human beings. One of the components of culture, which is vital for humanity, is music. Music has become an important component of culture by contributing to the process of creating culture from the existence of man to this day. As a cultural component, there is natural interaction between the producer and the consumer of music. This interaction manifests itself through different environments for centuries. For example, for the first people, while the music of the tribe's shaman in various rituals is repeat or listened to by a small community, the sound or music produced by any person in today's global world can be listened to all over the world at the same time. Of course, this change is a result of technology development. In this study, the effects of music on the producers' and consumers are investigated through the new media platforms that emerged as a result of this technological development. In this context, it is determined how music and music globalizing in new media environments are produced by producers in the historical process and how producers and consumers are affected as a result of this production. These concepts are explained by searching the literature on the concepts of new media, globalization, global village, culture industry, and marketing of music. In the context of the research, it was inferred that by using semi-structured interview technique with music producers and consumers, the process of meeting the produced music with the consumer was observed.