Bazı kültür çilek çeşitleri ile melez çilek çeşit adaylarının demir (Fe) klorozuna dayanım dereceleri ve kromozom sayılarının saptanması üzerine araştırmalar
Studies on iron tolerance of some strawberry cultivars and candidates and determination their chromosome numbers
  1. Tez No: 65427
  2. Yazar: N.EBRU YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fe noksanlığı, kromozom sayısı, klorofil, çeşit adayları, Fe klorozu, Chromosome number, iron chlorosis, iron deficiency, cultivar candidates and chlorophyll. TV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI KULTUR ÇİLEK ÇEŞİTLERİ İLE MELEZ ÇİLEK ÇEŞİT ADAYLARININ DEMİR (Fc) KLOROZUNA DAYANIM DERECELERİ ve KROMOZOM SAYILARININ SAPTANMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Nesibe Ebru YAŞA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Sevgi PAYDAŞ Yd: 1997, Sayfa 120 Jüri: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Prof. Dr. Nurettin KAŞKA Prof. Dr. Sinan ETİ ÖZ Bu araştırma, 1996-97 yetiştirme döneminde Ç.Ü.Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü ile Toprak Bölümü Araştırma-Uygulama Seraları ve Laboratuvarlarında yapılmıştır. Denemede materyal olarak Osmanlı, Spadeka, Chandler, Selva, Darrow, Mair, Camarosa, Nyoho, Sensa Sengana, Douglas, Vista, Early Glow, Tango, Oso Grande, Giresun, Vista çeşitleri 475/3, 475/4, 477/1, 477/2, 488/1, 489/A, 496/2, 496/6, 502/B, 504/7, 613, 614, 625, 647, 691 ve 692 nolu melez çilek çeşit adayları kullanılmıştır.Araştırmada bu çeşit ve çeşit adaylarının Fe klorozuna dayanım dereceleri ve bugüne kadar kromozom sayısı bilinmeyen Osmanlı çeşidi ile bazı melez çilek çeşit adaylarının kromozom sayılarının saptanması amaçlanmıştır. Fe'li bileşik uygulanan ve uygulanmayan ortamlarda yetiştirilen çeşit ve çeşit adaylarının verim, meyve kalite özellikleri ve bitki gözlemleri ile yapraklarındaki klorofil a (mg/g), klorofil b (mg/g), toplam klorofil (mg/g), toplam Fe (ppm) ve aktif Fe (ppm) içeriklerine göre dayanıklı ve duyarlı genotipler belirlenmiştir. Buna göre Tango ve Spadeka Fe klorozuna en dayanıklı, Nyoho, Darrow, Senga Sengana, Early Glow çeşitleri ile 692 ve 496/6 çeşit adayları dayanıklı, Osmanlı ve Oso Grande çeşitleri ile 477/2 ve 614 nolu adaylar orta derecede dayanıklı öteki çeşit ve çeşit adaylarının ise duyarlı oldukları saptanmıştır. Denemede Osmanlı çeşidi ile 477/2 nolu adayın kök hücrelerinde Feulgen boyama yöntemiyle kromozom sayılarının 2n=56 olduğu ve bazı hücrelerde az da olsa aneuploidy durumlarına rastlandığı dikkati çekmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Studies on Iron Tolerance of Some Strawberry Cultivars and Candidates and Determination of Their Chromosome Numbers Nesibe Ebru YAŞA DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Year: 1997, Page: 120 Jury: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Prof. Dr. Nurettin KAŞKA Prof. Dr. Sinan ETİ ABSTRACT This experiment was carried out in 1996-97 growing period in The University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Departments of Horticulture and Soil Science greenhouses and laboratories. Osmanlı, Spadeka, Chandler, Selva, Barrow, Muir, Camarosa, Nyoho, Senga Sengana, Douglas, Vista, Early Glow, Tango, Oso Grande, Giresun, Vista, Dorit (216) CVs. and 475/3, 475/4, 477/1, 477/2, 488/1, 489/A, 496/2, 496/6, 502/B, 504/7, 613, 614, 625, 647, 691 and 692 cultivar candidates were used as plant materials. In this study, determination of resistance level of these CVs and CV. candidates to iron chlorosis and chromosome number of Osmanlı cv and some cultivar candidates were aimed. mResistance level of these plant materials which were grown Fe application and none Fe application were determined according to yield, fruit quality criteria, phonological observation and level of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, total Fe and active Fe of leaf. Outcome of these experiments show that Tango and Spadeka were most resistance CVs. to Fe chlorosis. Nyoho, Senga Sengana, Darrow, Early Glow cvs and 692 and 496/6 CV candidates showed high level of resistance and Osmanlı and Oso Grande cvs medium level of resistance. Other cvs and cv candidates were found to be susceptible. Chromosome number which were determined from root cells with Feulgen methods of Osmanlı and 477/2 cv candidates were found to be 2n=56 and aneuploidy were observed in some cells.