Terörle mücadelede terörist profillerinin ortaya konulmasının önemi: Sağ ve sol franksiyonlu örgütler üzerinde bir inceleme
The importance of installing the terrorist profiles in the fight against terrorise: A review on the right and left franch organizations
- Tez No: 654270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Terör, Franksiyon, Profil, Terörist, Mücade, Terror, Fraction, Profile, Terrorist, Struggle
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
“Terörle Mücadelede Terörist Profillerinin Ortaya Konulmasının Önemi: Sağ ve Sol Fraksiyonlu Örgütler Üzerinde Bir İnceleme”isimli çalışmada litaretürde kapsamlı bir şekilde ele alınan terör örgütlerinin genel yapısının aksine, terör örgütlerine asıl konu olan terörist profillerinin genel yapısının ortaya konularak terörle mücadeleye farklı bir bakış açısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Terör örgütlerinin genel yapısı ile ilgili ortaya konulan mücadeleden ziyade terörist profillerinden yola çıkarak proaktif (önleyici) bir mücadele ortaya çıkarmak çalışmanın amacıdır. Çalışmada kapsam olarak sağ ve sol fraksiyonlu terör örgütleri birlikte ele alınarak karşılaştırmış ve her iki franksiyondan terörist profilleri asıl kaynaklar üzerinden incelenmiştir. Çalışmada betimsel tarama yöntermi kullanılmış olup adli merciilere yansıyıp adli mercilerden alınan kaynakların gizliliği sebebi ile çalışmaya genel değerler üzerinden yorum katılmış ve bu alınan kayıtlar gizlilik açısından ekte sunulamamıştır. Sonuç olarak terör örgütlerinin genel yapısı üzerinden ortaya konulan terörle mücadeleden ziyade örgütlerin asıl kaynağı olan terörist profillerinin detaylı olarak incelenmesi hem terörle mücadelede proaktif bir yöntem sunacak hem de ülkeleri ekonomik açıdan rahatlatacaktır. Pro aktif bir mücadele ortaya konularak elde edilen ekonomik kaynaklar eğitim vb. harcamalara yönlendirilerek terörle mücadelede daha etkin olmanın yolunu açacaktır.
Özet (Çeviri)
Contrary to the general structure of terrorist organizations, which are comprehensively discussed in the literature, in the study titled“The Importance of Revealing Terrorist Profiles in Combating Terrorism: A Study on Right and LeftFaced Organizations”, a different perspective on the fight against terrorism is revealed by revealing the general structure of terrorist organizations, which are the main subject of terrorist organizations. Tried to be put. The aim of the study is to reveal a proactive (preventive) struggle based on the terrorist profiles rather than the struggle put forward regarding the general structure of terrorist organizations. Descriptive scanning method was used in this study, right and left fractional terrorist organizations were compared and compared, and the terrorist profiles from both franchises were examined through the main sources. Due to the confidentiality of the sources received from various judicial authorities and due to the confidentiality of the sources, the study was commented on general values and these records were not presented in the attachment in terms of confidentiality. As a result, a detailed examination of the terrorist profiles, which is the main source of the organizations, rather than the fight against terrorism, which is revealed over the general structure of terrorist organizations, will provide a proactive method in the fight against terrorism and will relieve countries economically. Economic resources obtained by putting forward a pro active struggle, education and so on. It will pave the way to be more effective in combating terrorism by directing it towards expenditures.