Mobbingin, örgütsel adalet algısı ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Bir emlak konut şirketi örneği
Effect of mobbing on organizational justice and intention to leave: An example a real estate company
- Tez No: 654271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Adalet Algısı, İşten Ayrımla Niyeti, Mobbing, Organizational Justice, Intention to leave
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı mobbingin, örgütsel adalet algısı ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisini incelemektir. Kolayda örneklem yöntemi ile ulaşılmış 200 kişi araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında anket metodu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket soru formu sosyodemografik form, Yıldırma Ölçeği (Negative Acts Questionnaire-Revised), Adalet Ölçeği (Justice Scale) ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeğinden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 26.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz bulguları kapsamında elde edilen sonuca göre; katılımcıların cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, kurumdaki görev süresi, iş yerindeki pozisyonu ve aylık gelir ile mobbing arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur. Yaş ile mobbing arasında istatistiksel olarak anlamlı, zayıf düzeyde negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sektördeki toplam iş deneyimi ile mobbing arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Mobbing ile örgütsel adalet algısı arasında orta düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki, mobbing ile işten ayrılma niyeti arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, mobbingin örgütsel adalet algısı ve onun alt boyutları (dağıtım adaleti, süreç adaleti ve etkileşim adaleti) üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular mobbingin, işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of mobbing on organizational justice and intention to leave. The sample of the research consists of 200 people formed by the convenience sampling method. The survey method was used to collect research data. The questionnaire form which was used in the research contains the sociodemographic Form, Negative Acts Questionnaire-Revised, Justice Scale and Intention to Leave Scale. Analysis of the research obtained data performed by SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 26.0 package program. The result obtained within the scope of the analysis findings; there isn't a significant relationship between mobbing and participants' gender, marital status, level of education, tenure in the company, position in the company and monthly income. There is a weak, negative, and significant relationship between mobbing and age. There is a statistically significant difference between mobbing and total work experience relationship. There is a moderate, negative and significant relationship between mobbing and perception of organizational justice and there is a moderate, positive and significant relationship between mobbing and intention to leave. According to the results of the analysis, mobbing has a statistically significant and negative effect on the perception of organizational justice and on it's sub-dimensions (distributive justice, procedural justice and interactional justice). The findings indicate that mobbing has a significant and positive effect on intention to leave.