Küresel moda markaları yaratmada moda iletişiminin rolü
The role of fashion communication in creating global fashion brands
- Tez No: 654310
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Küresel marka, markalaşma, moda, moda iletişimi, küreselleşme, GlobalBrand, Branding, Fashion, Fashion Communication, Globalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Marka kavramı zamanla birçok değişim ve gelişime uğrayarak günümüze kadar süregelmiştir. Markayla birlikte değişen olgulardan birisi de modadır.Günümüzde özellikle markayı modadan, modayı da markadan ayırmak imkansız hale gelmiştir.Marka olmak, uzun ve zorlu bir yolculuktan geçiş demektir.Bir markanın doğuşu, kimlik ve kişilik kazandırılması, markanın konumlandırılması, bilinirliğinin, tercihinin artırılması, marka sadakatinin oluşturulması çok zorlu bir süreci kapsamaktadır. Bir çok sektörde olduğu gibi moda dünyasında da gerek yerel gerekse küresel boyutta marka olmak biçok bileşenin bir araya gelmesi ile mümkündür. Bunlardan birisi de o markanın iletişimidir. Bu çalışmada da moda dünyası çerçevesinde küresel markalaşma süreçleri ele alınmaktadır.Bu çalışmanın amacı kendini küreselleşme yolunda gören markaların, markalaşma süreçlerinin hangi boyutlarını ne oranda yerine getirdiklerini ortaya koyabilmektir.Ayrıca moda markalarının, markalaşma yolculuklarında özellikle iletişimin rolü inceleyebilmek bu çalışmanın bir diğer amacıdır. Nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak hazırlanan bu tezde global olma yolundaki moda markaları ve moda iletişimi yapan dergilerile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.Görüşmelerden elde edilen bulgulara göre küresel marka olma yolunda, iletişimin ağırlıklı bir yere sahip olduğu, pazarlama iletişimin her boyutunun oldukça sık kullanıldığı, hedef kitle odaklı çalışıldığı, sürdürülebilir faaliyetlere ağırlık verildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of brand has continued to the present day with many changes and developments. One of the facts that change with the brand is fashion. Today, it has become impossible to separate the brand from fashion and fashion from the brand. Begin a brand means a long and difficulty journey. The birth of a brand, gaining identity and personality, positioning the brand, increasing its awareness and preference, and creating brand loyalty include a very difficult process.As in many sectors, in the fashion world it is possible to become a brand both locally and globally with the combination of many components. One of them is the Communication of that brand. In this study, global branding processes are discussed within the framework of the fashion world. The purpose of this study is to reveal which dimensions of branding processes that brands see themselves on the path of globalization. In addition, being able to examine the role of Communication especially in the branding journeys of fashion brands is another purpose of this study. In this thesis, which was prepared by using qualitative research methods, in-depth interviews were made with fashion brands and magazines that make fashion communication. According to the findings obtained from the interviews, it has been determined that Communication has a predominant place, evert dimension of marketing communication is used quite frequently, target audience is focused, and sustainable activities are emphasized.