Bombus arılarının sera patlıcan yetiştiriciliğinde tozlayıcı olarak etkinlikleri ve geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması
- Tez No: 65432
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bombus terrestris, patlıcan, tozlanma II, Bombus terrestris, eggplant, pollination IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BOMBUS ARILARININ SERA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOZLAYICI OLARAK ETKİNLİKLERİ VE GELENEKSEL YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Ali Oğuz ÖZDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Kazım ABAK Yıl: 1997, Sayfa: 59 Jüri : Prof.Dr. Kazım ABAK Prof.Dr. Osman KAFTANOĞLU Doç.Dr. Nebahat SARI ÖZ Bu çalışma Bombus anlarının {Bombus terrestris) ısıtma yapılmayan seralarda yetiştirilen patlıcanların tozlanmasındaki etkinliğini araştırmak, verim ve ürün kalitesi üzerine etkisini ortaya çıkarmak amacıyla 1995-1997 yıllan arasında Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde yürütülmüştür. Denemede Munica Fi, Mileda Fi ve Faselis Fi patlıcan çeşitleri kullanılarak Bombus ansı, hormon ve vibrasyon uygulamaları karşılaştırılmıştır.Araştırmada, ayrıca bitkilerdeki çiçek tozu üretim miktarı, canlılığı ve çimlenme yüzdeleri saptanmış, an aktivitesi de gözlenmiştir. Çiçek tozu üretim miktarı, canlılığı ve çimlenme yüzdesi bakımından en düşük değerler nisan ayında elde edilmiş, mayıs ve haziran aylarında normal düzeylerine çıkmıştır. Bombus ansı uygulamasının erkenci verimi hormona ve vibrasyona göre sırasıyla % 50.0 ve % 106.1, erkenci meyve sayısını % 28.2 ve % 79.3, toplam verimi % 33.2 ve % 48.3, toplam meyve sayısını % 23.9 ve % 39.5, meyve ağırlığını ikisine göre de % 26.3, tohum sayısını % 1263.7 ve % 364.2 oranında arttırdığı; meyve hacmi, meyve uzunluğu ve meyve çapı gibi özellikleri de olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca bir Bombus ansının dakikada ortalama 3.93 çiçeği ziyaret ettiği ve her çiçekte ortalama 7.74 sn kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS The Effectiveness of Bumble Bees as Pollinator of Eggplants Grown in Greenhouse and Comparing it with Traditional Methods Afi Oğuz ÖZDO?AN DEPARTMENT OF HORTICULTURAE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor. Prof.Dr. Kazım ABAK Year: 1997, Pages: 59 Jury : Prof.Dr. Kazını ABAK Prof.Dr. Osman KAFTANO?LU Assoc.Prof.Dr. Nebahat SARI ABSTRACT This study was carried out to investigate the effectiveness of Bumble bees (Bombus terrestris) on the pollination of eggplant grown in unheated greenhouse conditions and the effect of Bumble bee on the yield and quality of eggplants at the University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture during 1995- 1997. In the study Munica Fi, Mileda Fi and Faselis Fj eggplant varieties were used as plant material and Bumble bees were compared with the hormone and vibration applications. mIn this research, production, viability and germination of pollen were determined and bee activity was observed. According to the results; production, viability and germination ratios of pollen were lowest in April and highest in May and June. When hormone and vibration application were compared, Bumble bee pollination increased early yield by 50.0 % and 106.1 %, early number of fruit by 28.2 % and 79.3 %, total yield by 33.2 % and 48.3 %, total number of fruit by 23.9 % and 39.5 %, fruit weight by 26.3 % (in both), number of seed per fruit by 1263.7 % and 364.2 %, respectively; and fruit volume, fruit length and fruit diameter were also positively influenced. Moreover; one Bumble bee visited an average of 3.93 flowers per minute and stayed average 7.74 seconds on each flower.