Effect of minimal refining on the minor constituents and oxidation stability of sunflower seed oil
Minimal rafinasyonun ayçiçeği çekirdeği yağının minör bileşenleri ve oksidasyon dayanıklılığı üzerine etkisi
  1. Tez No: 654359
  2. Yazar: PINAR GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDENİ MASKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçek Yağı, Minimal Rafinasyon, Antioksidan Aktivite, Lipit Oksidasyonu, Tokoferol, Sunflower Seed Oil, Minimal Refining, Antioxidant Activity, Lipid Oxidation, Tocopherol
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tezin temel sorusu,“mikro besin ögeleri açısından zengin ayçiçek yağı üretimi için minimal rafinasyon işleminin minimum düzeyde yararlı minör bileşen kayıplarıyla gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğidir”. Çalışmanın genel amaçları; geleneksel nötralizasyon yönteminde kullanılan kuvvetli alkali NaOH'a alternatif olarak üç kimyasal Ca(OH)2, MgO ve Na2SiO3 kullanarak oksidatif dayanıklı minimal nötralize ayçiçek yağı üretmek ve minimal nötralizasyon işlemlerini yanıt yüzey yöntemi ile optimize ederek ayçiçek yağı için optimum proses koşullarını belirlemekti. Çalışmanın ilk bölümü, nötralizasyon işlemi değiştirilerek elde edilen minimal işlem ile yüksek besin değerine sahip ayçiçek yağı elde etmenin mümkün olduğunu ileri sürmüştür. İkinci bölüm minimal nötralizasyon ile elde edilen ayçiçek yağların, geleneksel yöntem ile nötralize edilen yağdan daha düşük serbest yağ asitleri (SYA) içerdiği ve daha iyi oksidatif dayanıklılığa sahip olduğunu göstermiştir. Üçüncü bölümde hangi zayıf alkalinin daha yüksek oksidasyon stabilitesine, en düşük SYA değerine ve maksimum α-tokoferol miktarına sahip olduğuna odaklanılmıştır. Ayçiçek yağının minimal nötralizasyonu için elde edilen optimal değerler Ca(OH)2 için 0.30 %, 53.0ºC ve 19.7 dk; MgO için 0.38 %, 57.6 ºC ve 17.8 dk; Na2SiO3 için 0.81 %, 55.7 ºC ve 19.1 dakikadır. NaOH ile nötralize edilen yağın en kısa hidroperoksit ve heksanal lag fazlarına sahip olmasından dolayı daha az kararlı olduğu ve Ca(OH)2, MgO ve Na2SiO3 ile nötralize edilen yağların sodyum hidroksit ile nötralize edilen yağa göre daha düşük SYA değerine ve daha yüksek oksidatif stabiliteye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Ca(OH)2 ile nötralize edilen yağın en düşük SYA, anisidin değeri ve en yüksek toplam fenolik ve α-tokoferol içeriğine sahip olmasi ve NaOH ile nötralize edilen yağa göre daha iyi oksidatif dayanıklılığa sahip olduğundan dolayı yüksek kaliteli bir yağ üretiminde Ca(OH)2'in daha etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Question of thesis was“if minimal refining process should be accomplished with the minimum losses of desirable substances for production of sunflower seed oil rich with micronutrient”. The overall objectives of the study were to produce oxidatively stable minimal neutralized sunflower seed oil using three chemicals (Ca(OH)2, MgO and Na2SiO3) as alternatives to strong alkali (NaOH), which is used in conventional neutralization method; to optimize minimal neutralization operations by the response surface methodology; to determine optimal process conditions for sunflower seed oil. First part of this study suggested that the minimal operation is possible to obtain sunflower seed oil having high nutrition value by altering the neutralization process. Second part indicated that sunflower seed oils obtained by minimal neutralization having lower free fatty acids (FFAs) content and better oxidative stability than oil neutralized by traditional method. Third part focused on which weak alkaline has higher oxidation stability, minimum FFA content and maximum α-tocopherol content. The estimated optimal values for minimal neutralization of sunflower seed oil were an amount of Ca(OH)2 of 0.30 %, 53.0 ºC and 19.7 minutes; an amount of MgO of 0.38 %, 57.6 ºC and 17.8 minutes; an amount of Na2SiO3 of 0.81 %, 55.7 ºC and 19.1 minutes. It was concluded that the oil neutralized by NaOH had the shortest hydroperoxide and hexanal lag phases, thus, were the least stable oil and oils neutralized by Ca(OH)2, MgO and Na2SiO3 had lower FFA and higher oxidative stability than oil neutralized by NaOH. The oil neutralized by Ca(OH)2 had the lowest FFA, anisidine value and highest total phenolics and α-tocopherol contents and had better oxidative stability than oil neutralized by NaOH. It suggests that Ca(OH)2 could be more effective in producing a high quality oil.