Kuzey Kıbrıs Türk halk kültüründe geçiş dönemleri ve bunlara bağlı inanışlar
Transition periods in Turk Cypriots and their corresponding beliefs
  1. Tez No: 654378
  2. Yazar: FATİH BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş dönemleri, Kültür, Kıbrıs Türk toplumu, Transition Periods, Culture, Turk Cypriots
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Toplumların güçlü, mutlu ve müreffeh olmasında insanın sosyal dayanışmasının önemli bir rolü vardır. Sosyal dayanışmanın en çok görüldüğü yerler ise insan hayatının önemli dönüm noktaları olan geçiş dönemleridir. Doğum, sünnet, evlenme ve ölüm gibi geçiş dönemlerinde insanın yalnız bırakılmaması, birliktelik ve dayanışma içinde olunması, geçiş dönemlerini yaşayan insanları mutlu eder. Bu mutlu insanlar sayesinde de daha huzurlu toplumlar oluşur. Bu çalışmamamızda Kıbrıs Türk toplumuna ait önemli değerler ve unutulmaya yüz tutmuş olan doğum, sünnet, evlenme ve ölüm gibi geçiş dönemlerine ait mevcut bilgiler derlenmiş, taranmış ve üzerlerinde inceleme yapılarak Türk ve dünya kültürünün hizmetine sunulmuştur. Bu çalışmamızda Kıbrıs Türk toplumunun tarih içinde yaşadığı her türlü baskı ve zulme rağmen sağlıklı bir biçimde ayakta kalışının temel sebeplerinden olan geçiş dönemlerindeki bu birliktelikleri, inanışlarıyla ve uygulamalarıyla ele alınarak irdelenmiştir. Yedi bölümden oluşan bu çalışmamızın ilki olan giriş bölümünde, tezin yapılış amacına ve yöntemlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde sosyal normlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde geçiş dönemlerinin ilki olan doğum ele alınmıştır. Dördüncü bölümde sünnet değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde düğün incelenmiştir. Altıncı bölümde geçiş dönemlerinin son safhası olan ölüme yer verilimiştir. Son bölüm olan yedinci bölümde ise sonuç ve öneriler yer almıştır. Tezin hazırlanışında otuz sekiz sözlü kaynak, yüz kadar da yazılı kaynaktan yararlanılmıştır. Yöreye ait kelimelerin yer aldığı bir sözlük ve ekler bölümüyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Social solidarity plays a key role to devise strength, happiness and affluence in the community. Solidarity prevails throughout the transition periods that are milestones of human life. To accompany and stand by people during special occasions such as childbirths, circumcisions, weddings ,and death delights people. Thanks to such delighted people, communities turn into dreamy spaces. In this study, available information over childbirths, circumcisions, weddings and deaths pertaining to transition periods that struggle to rescue from oblivion are scanned, compiled, investigated and presented to Turk and world culture for information. It is also dealth with at lenght in this study that Turk Cypriots have been lasting regardless of all the pressure and outrage, which derives from their solidarity, beliefs and conventions. In the introduction part which is preliminary to the seven parts in this thesis are the objectives and methods of the thesis. In the second part, social norms are analyzed. In the proceeding four parts of the thesis childbirths, circumcisions, weddings and deaths are researched consecutively.And in the last part, results and proposals are discussed. In the preparation of this thesis, thirty-eight verbal and almost a hundred written sources are exploited. The study is finalized with a dictionary belonging to the region and an appendix part.