Dünya Sağlık Örgütünün eski ve yeni yaş sınıflandırmasına göre geriatrik travma hastalarında kırılganlık ölçeği'nin değerlendirilmesi
Evaluation of frailty scale in geriatric trauma patients according to the old and new age classifications of the World Health Organization
- Tez No: 654383
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÖĞÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, İlk ve Acil Yardım, Health Education, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, travma, DSÖ, kırılganlık, TSKİ, klinik sonlanım, Geriatrics, trauma, WHO, frailty, TSFI, clinical outcome
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç Bu çalışmada DSÖ'nün yeni yaş sınıflandırmasına göre geriatrik travma hastalarında posttravmatik erken dönemde (ilk 24 saatte) 15 değişkenli Travmaya Spesifik Kırılganlık İndeksi (TSKİ) ölçeğinin, travma ciddiyetini belirlemede ve klinik sonlanımı (yatış ya da taburculuk) tahmin etmedeki rolünün araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem Prospektif gözlemsel tek merkezli bu çalışmada; 65 yaş ve üstü künt travmaya maruz kalan 169 geriatrik vaka dahil edildi. Künt travmaya maruz kalan hastalar, DSÖ'nün yeni ve eski yaş sınıflandırmasına göre; 65-79 yaş (eski sınıflandırmaya göre yaşlı, yeni sınıflandırmaya göre orta yaş; Grup I) ile yeni yaş sınıflandırmasına göre yaşlı olarak tanımlanan 80 yaş ve üstü hastalar (Grup II) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Travmalı hastalarda ilk başvuruda travmanın ciddiyetinin belirlenmesi amacı ile travma skorlamaları (GKS; Glasgow koma skalası skoru, ISS; yaralanma ciddiyet skoru ve RTS; Revize Edilmiş Travma Skoru) hesaplanmıştır ve ilk başvuruda ölçülecek TSKİ ölçeği ile korelasyon gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Bulgular Çalışmaya 68'si erkek (%40,2), 101'i kadın (%59,8) olmak üzere toplam 169 travma geçiren geriatrik hasta dahil edildi. Hasta grubunun yaş ortalaması 79,20 ± 7,80 (yaş aralığı; 65-97) yıl idi. 65-79 yaş aralığında 80 hasta olup (Grup I), bunların 44'ü (%54,30) kadın ve 37'si (%45,68) erkek idi. Grup II'de 80 yaş ve üzeri 89 hasta olup, bunların 57'si (%64,77) kadın, 31'si (%35,23) erkek idi. Kadın hastalarda ortalama TSKİ ölçeği değeri erkek hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p=0,025). Grup II'deki hastaların ortalama TSKİ ölçeği değeri Grup I'deki hastalara göre istatiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p=0,021). Ancak, gruplar arasında ortalama ISS, RTS ve GKS değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık viii saptanmadı (p=0,807, p=0,149 ve p=0,922; sırasıyla). Ek olarak, Grup I'deki hastaların TSKİ değeri ile ISS, RTS ve GKS değerleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Benzer şekilde, grup II'deki hastaların TSKİ değeri ile ISS, RTS ve GKS değerleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunmadı. Grup I'deki hastalar klinik sonlanım (yatış ve taburculuk) açısından değerlendirildiğinde; yatış yapılan hastalar ile acil servisten taburcu edilen hastalar arasında ortalama TSKİ değeri açısından anlamlı bir farklılık saptandı (4,12 ±2,81 vs. 2,49±2,57, sırasıyla, p=0.005). Ancak grup II'deki hastalar klinik sonlanımı (yatış ve taburculuk) açısından değerlendirildiğinde; yatış yapılan hastalar ile acil servisten taburcu edilen hastalar arasında ortalama TSKİ değeri açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı (3,62 ±2,77 vs. 3,94±2,72, sırasıyla, p=0.520). Tartışma ve Sonuç Geriatrik travma sıklığı ve kırılganlık şiddetinin kadın cinsiyette arttığı söylenebilir. DSÖ'nün yeni yaş sınıflandırmasına göre yaşlı kabul edilen ≥80 yaş geriatrik hastalar TSKİ ölçeği şiddeti açısından en yüksek riske sahiptir. 65-79 yaş aralığındaki geriatrik hasta popülasyonunun yatış ya da taburculuk kararını öngörmede klinisyenlere yardımcı olarak, TSKİ ölçeğinin travma skorlamalarından; ISS, RTS ve GKS'den daha yararlı ve etkin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the role of the 15-variable Trauma-Specific Frailty Index (TSFI) scale in determining the severity of trauma and predicting clinical outcome (admission or discharge) in the posttraumatic early period (first 24 hours) in trauma patients who are defined as geriatric according to the WHO's new age classification. Material and Methods In this prospective observational single-center study, 169 geriatric patients aged 65 years and over with blunt trauma were included. Patients with blunt trauma were divided into two groups according to WHO's new and old age classifications: 65-79 years old (elderly according to the old classification, middle-aged according to the new classification; Group I) and patients aged 80 years and over (Group II) defined as elderly according to the new age classification. In order to determine the severity of trauma, trauma scores (GCS; Glasgow coma scale score, ISS; injury severity score and RTS; Revised Trauma Score) were calculated in trauma patients at first presentation, and it was analyzed whether they correlated with the TSFI scale measured at the first presentation. Results A total of 169 geriatric patients, 68 males (40.2%) and 101 females (59.8%), were included in the study. The mean age of the patient group was 79.20 ± 7.80 (age range; 65-97) years. There were 80 patients (Group I) between the ages of 65-79, 44 of them (54.30%) were female and 37 (45.68%) were male. In Group II, there were 89 patients aged 80 and over, 57 of them (64.77%) were female and 31 (35.23%) were male. The mean TSFI scale score of female patients was found to be statistically significantly higher than male patients (p=0.025). The mean TSFI scale score of the patients in Group II was found to be statistically significantly higher than the patients in Group I (p=0.021). However, x no statistically significant difference was found between the groups in terms of mean ISS, RTS and GCS scores (p=0.807, p=0.149 and p=0.922, respectively). Additionally, there was no significant correlation between the TSFI scores and ISS, RTS and GCS scores of the patients in Group I. Similarly, a significant correlation was not found between the TSFI scores and ISS, RTS and GCS scores of the patients in group II. When the patients in group I were evaluated in terms of clinical outcomes (admission or discharge), a significant difference was found between the patients admitted and the patients discharged from the emergency department in terms of mean TSFI score (4.12 ± 2.81 vs. 2.49 ± 2.57). p=0.005, respectively). However, when the patients in group II were evaluated in terms of clinical outcomes (admission or discharge), no significant difference was found between the patients admitted and the patients discharged from the emergency department in terms of mean TSFI score (3.62 ± 2.77 vs. 3.94 ± 2.72, respectively, p=0.520). Discussion and Conclusion It can be said that the frequency of geriatric trauma and the severity of frailty increase in female gender. ≥80 years old geriatric patients who are considered as elderly according to the WHO's new age classification have the highest risk in terms of TSFI scale severity. It has been concluded that the TSFI scale is more useful and effective than the trauma scores, ISS, RTS and GCS, in helping clinicians to predict the decision of admission or discharge of the geriatric patient population aged 65-79.