Aile sağlığı merkezine başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda pnömokok aşı farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of the awareness of pneumokok vaccine in patients 65 years and over WHO applied to A family health center
  1. Tez No: 654387
  2. Yazar: NİDA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 65 yaş ve üzeri, Pnömokok aşısı, Farkındalık, 65 years and older, Pneumococcal vaccine, Awareness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
AMAÇ: Pnömokok patojenlere bağlı hastalık görülme sıklığı 65 yaş ve üzeri hastalarda oldukça fazladır. Bu nedenle. bu yaş grubunda özellikle gelişmiş ülkelerde çok sayıda insan bu hastalık açısından hastalığa bağlı komplikasyon ve pnömokok enfeksiyonlarından ölüm riski altındadır. Pnömokok enfeksiyonlarının komplikasyonlarından aşı ile korunabilmek mümkündür. Pnömokok aşılamalarının artmasıyla bu durumun önüne geçmek mümkündür. Bu çalışmada 65 yaş ve üzeri bireylerde pnömokok aşılanma durumunu, pnömokok aşı hakkındaki farkındalıklarını, hekimin aşı durumuna ilişkin bilgi ve önerilerinin etkisini araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2020 - Nisan 2020 tarihleri arasında Ümraniye 18 Aile Sağlığı Merkezi 34.37.146 no'lu birimin polikliniğine başvuran 65 yaş ve üzeri 151 hastanın 12 soru içeren Pnömokok Aşı Farkındalık Anketini doldurmaları istendi. Anketi doldurmayı kabul eden hastalar formu doktor yardımı ile doldurdular. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastaların %53'ü kadın. %47'si erkek olup hastaların yaş ortalaması 70.45±5.07 yıldır. Hastaların cinsiyetinin ve eğitim durumunun aşılanmış olmada etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Pnömokok aşılanma durumlarına bakıldığında; katılımcıların %79.5'i pnömokok aşısını yaptırmamış, %20.5'i pnömokok aşısını yaptırmıştır. Pnömokok aşısını yaptırmama nedeni olarak hastaların %80.8'i pnömokok aşısı konusunda bilgisi olmadığını ifade etmiştir. Bilgilendirme sonrasında aşılanmamış kişilerin %94.2'si aşı olmak istediğini belirtmiştir. SONUÇ: Çalışmamızda 65 yaş ve üzeri hastalarda pnömokok aşısı olma oranlarının oldukça düşük olduğunu tespit ettik. Bu oranların artması için hekimlerin ve hastaların farkındalıklarının arttırılması; hekimlerin aşıyı önermesi çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: The incidence of diseases due to pneumococcal pathogens is quite high in patients 65 years and olders. Therefore. a large number of people in this age group. especially in developed countries. are at risk of death from complications due to this disease and pneumococcal infections. It is possible to be protected from the complications of pneumococcal infections by vaccination. It is possible to prevent this situation with the increase of pneumococcal vaccination. In this study. we investigated the pneumococcal vaccination status. awareness of pneumococcal vaccine in individuals aged 65 and over. and the effect of the physician's knowledge and recommendations on the vaccine status. METHOD: Between January 2020 and April 2020. Ümraniye 18 Family Health Center was asked to complete the Pneumococcal Vaccine Awareness Survey. which included 12 questions. of 151 patients aged 65 and over who applied to the outpatient clinic of 34.37.146. Patients who agreed to fill in the questionnaire filled the form with the help of a doctor. RESULTS: 53% of the patients participating in the study are women and 47% are men and the average age of the patients is 70.45 ± 5.07 years. The gender and educational background of the patients had no effect on being vaccinated. Considering pneumococcal vaccination status; 79.5% of the participants did not get the pneumococcal vaccine. 20.5% got the pneumococcal vaccine. As a reason for not getting the pneumococcal vaccine. 80.8% of the patients stated that they did not know about the pneumococcal vaccine. After informing. 94.2% of the people who were not vaccinated stated that they wanted to be vaccinated. CONCLUSION: In our study. we found that pneumococcal vaccination rates in patients 65 years and older are quite low. To increase the awareness of physicians and patients in order to increase these rates; It is very important for physicians to recommend the vaccine.