Palimpsest kentte psikocoğrafya okuması: Kayseri kenti Hunad Hatun külliyesi ve Kayseri kalesi
Psychogography reading in palimpsest city: Kayseri HunadHatun complex and Kayseri castle
  1. Tez No: 654452
  2. Yazar: EDANAZ EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVEN GÖZÜBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent katmanı, palimpsest, kent okuması, psikocoğrafya, derive, flanör, duygu haritası
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kentler, dünden bugüne ve bugünden geleceğe, değişim ve dönüşüm süreçleri geçirerek ilerler. Eski yazı ile yeni yazının birlikte okunmasını tarif eden palimpsest durumu, kentlerin katmanlaşması ile ilişkilendirilmiştir. Palimpsest bir kentte yaşamak kent kullanıcısını etkilemektedir. Bu etkiyle bugünün kenti biçimlenmekte ve geleceğin kentini de belirlemektedir. Bu çalışmada insanların palimpsest kentteki deneyimlerini anlamak için psikocoğrafya yöntem olarak belirlenmiştir. Psikocoğrafyanın derive ve flanör figürleri temel alarak alan çalışmaları yapılmıştır. Kayseri kentinde, yakın ilişkileri ve farklı dönemlere ait oluşu sebebiyle, Kayseri Kalesi ve Hunad Hatun Külliyesi seçilmiş ve çalışma bu iki yapıyı merkez alarak oluşturulmuştur. Palimpsest oluşumu temel alarak yapılan çalışmalarda, kent kullanıcılarının anıları, deneyimleri yere ait duyguları belirlemektedir. İnsanların bu duygu yönelimleri kentin kullanımını etkiler. Kentin palimpsest oluşumu, insanların duygu oluşumlarında önemli etkiler bırakmaktadır. Bu durum insanların Kentleri tanımlamaları, kenti kullanım tercihlerini vs. etkilemektedir. Bu tercihler bugünün kentinden geleceğin kentini de var eder.
Özet (Çeviri)
Cities progress from past to present and from today to the future by going through processes of change and transformation. The palimpsest situation, which describes the reading of old and new texts together, is associated with the stratification of cities. Living in a palimpsest city affects the city user. With this effect, today's city is shaped and determines the city of the future. In this study, psychogeography was determined as a method to understand people's experiences in the palimpsest city. Field studies of psychogeography have been made based on derive and flaneur figures. In the city of Kayseri, Kayseri Castle and Hunad Hatun Complex which due to their close relationship and the fact that they belong to different periods, were chosen and the study was centered on these two structures. In the studies based on the Palimpsest formation, the memories and experiences of city users determine the emotions of the place. These emotional orientations of people affect the use of the city. The palimpsest formation of the city has a significant impact on people's emotions. This affects people's definition of the city and city usage preferences, etc. These preferences create the city of the future from today's city.