Obstetrik anestezide; spinal anestezi eğitiminde ultrason kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the use of ultrasound in spinal anesthesia education for obstetrics anesthesia
- Tez No: 654504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU KILIÇASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, ultrason, sezaryen doğum, obstetrik anestezi, Spinal anesthesia, ultrasound, cesarean delivery, obstetric anesthesia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Obstetrik hastalar; nöroaksiyel blok girişimleri açısından, diğer hasta gruplarına göre, özellikli bir hasta grubudur. İşlem öncesi ultrasonografik görüntüleme; orta hattın belirlenmesi, optimal ara boşluk seviyesine karar verilmesi gibi, başarılı nöroaksiyal yerleşim için güvenilir ve doğru bilgiler sağlayarak; daha fazla doğruluk ve daha az iğne girişimleri sağlar. Bu çalışmada; obstetrik anestezide spinal anestezi eğitimi sırasında lomber ultrason (USG) kullanımının, eğitim programı içinde yer almasının, başarılı spinal anestezi uygulaması için eğitim açısından faydalarının değerlendirilmesini amaçladık. Bu randomize ve prospektif olarak planlanan çalışmaya; spinal anestezi altında elektif sezaryen ameliyatı yapılan, ASA II-III grubu, tekli gebeliğe sahip, 128 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya lomber USG eğitimi almış farklı kıdemde iki anestezi asistanı katılmıştır. Çalışmaya katılan hastalar; her iki katılımcı için ultrasonografi grubu (UG) ve palpasyon grubu (PG) olarak toplam 4 gruba ayrılmıştır. Bu gruplar; her iki yöntemin başarısı, uygulayıcı kıdeminin başarıya olan etkisi, palpasyon zorluk derecesi, giriş seviyesi, toplam giriş sayısı, iğne yönlendirme sayısı, iğne yerleştirme süresi, blok başarısı, Vizüel Analog Skala (VAS) zorluk derecesi, komplikasyon gelişimi ve hasta memnuniyet düzeyleri yönünden değerlendirilmiştir. Blok başarısını etkileyen en önemli faktörün; anestezi tecrübesi ve uygulanan yöntemden bağımsız olarak; artmış vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi olduğu saptanmıştır. Her iki yöntemde; giriş seviyesi, toplam giriş sayısı, iğne yönlendirme sayısı, iğne yerleştirme süresi, blok seviyesi, ek analjezik ihtiyacı, blok başarısı, komplikasyon gelişimi VAS zorluk skalası ve hasta memnuniyet düzeyleri yönünden, iki uygulayıcı arasında fark gözlenmemiştir. Yeterli eğitim ve deneyim ile palpasyon yönteminin USG ile uygulama kadar başarılı olduğu gösterilmiştir. Spinal USG eğitiminin; her kıdemdeki asistana uygulanabilirliğinin daha kesin kanıtlarla gösterilebilmesi için; daha fazla sayıda ve farklı kıdemdeki asistanların dahil olduğu eğitim çalışmaları planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Obstetric patients are a specific patient group in terms of neuroaxial block interventions compared to other patient groups. Pre-operational ultrasonographic imaging ensures more accuracy and less needle interventions by providing reliable and correct information for successful neuroaxial localization such as fixing the midline, deciding on optimal interstitial spaces. In this study; we aimed to assess benefits of lumbar ultrasound (USG) use during spinal anesthesia training for obstetrics anesthesia to be involved with the training schedule in terms of a successful spinal anesthesia implementation. 120 patients were involved to this randomized and prospectively planned study in ASA II-III group with singleton pregnancy to which elective caesarean operation is implemented under spinal anesthesia. Two anesthesia assistants with different seniority given lumbar USG training participated in the study. Patients involved in the study; were divided into 4 groups as ultrasonography group (UG) and palpation group (PG) for both participants. These groups; were evaluated in terms of success of both methods, effect of the seniority on success, palpation difficulty level, entry level, total number of entries, number of needle orientation, needle insertion time, block success, Visual Analogue Scale (VAS) difficulty level, complication development and patient satisfaction levels. It was identified that the most significant factor affecting the block success is increased body weight and body mass index as independent from anesthesia experience and the method implemented. In both methods no difference was observed between two implementers in terms of entry level, total number of entries, and number of needle orientation, needle insertion time, block level, need for additional analgesics, block success, complication development VAS difficulty scale and patient satisfaction levels. With sufficient training and experience, it has been shown that palpation method is as successful as the application with USG. Training activities involving more and different seniority assistants should be planned in order to demonstrate applicability of spinal USG training to assistants with different seniorities.