Türk ve Nijer hukuklarında yabancı boşanma kararlarının tanınması
Recognition of foreign divorce decisions in Turkish and Niger laws
- Tez No: 654622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİL GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Nijer hukuku, Türk hukuku, Tanıma, Tenfiz, Boşanma Kararı, Niger law, Turkish law, Recognition, Enforcement, Divorce Decision
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kural olarak her devletin mahkemeleri tarafından verilen kararlar sa¬dece kendi ülkelerinde hüküm ve sonuç doğururlar. Milletlerarası usul hukukunun önemli problemlerinden birini de yabancı mahkemeler tarafından verilmiş kararların tanınması ve tenfizi oluşturmaktadır. Yabancı mahkemeler tarafından verilmiş boşanma kararlarının tanınması gerek Türk hukukunda gerek Nijer hukukunda talep konusu edilmektedir. Bu çerçevede, yabancı mahkeme kararlarının tanınması söz konusu hukuk sistemlerinde belli şartlara tabi tutulmuştur. Dolayısıyla yabancı boşanma kararlarının Türk ve Nijer hukuklarında doğrudan etki doğurması mümkün değildir. Bu çalışmanın amacı Türk ve Nijer hukuklarında yabancı boşanma kararlarının tanınması konusunu karşılaştırmalı olarak incelemektir.
Özet (Çeviri)
As a rule, the decisions made by the courts of each state only result in judgments and results in their own countries. One of the important problems arising from private procedural law is the recognition and enforcement of decisions by foreign courts. Recognition of divorce decisions by foreign courts is requested in both Turkish law and Niger law. Within this framework, the recognition of foreign court decisions in general is subject to certain conditions in these legal systems. Therefore, it is not possible for foreign divorce decisions to have a direct effect in Turkish and Niger law. The aim of this study is to examine the recognition of foreign divorce decisions in Turkish and Niger law comparatively.