الكاكائية تاريخهم وعقائدهم 'أقليم كردستان نموذجاً'
Kâkâiyye'nin tarihi ve inançları: 'Kuzey Irak örneği' / History and beliefs of Kakaiyye 'example of Northern Iraq'
  1. Tez No: 654725
  2. Yazar: AHMED ABDULLAH AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, Kâkâiyye, Tarih, İnanç, Kuzey Irak, Kürt, Sect, Kâkâiyye, History, Faith, Northern Iraq
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kâkâiyye Mezhebi ezoterik ve kapalı görüşlülük ile karakterize edilen mezheplerden biri olup günümüzde dahi pek çok insan bu mezhep mensupları ve inançları hakkında bilgi sahibi değildir. Kâkâiyye, asıl itibariyle Kürt kökenli ve Hz. Ali'yi kutsayan dini ve sofi karakterli bir mezheptir. Mensupları Irak, İran, başta olmak üzere Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, Rusya gibi ülkelerde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu çalışmada genel olarak bu dini grubun tarihçesi, inançları üzerinde durulmuştur. Ancak Irak Kürt Bölgesinde yaşayan Kâkâiyye konusu detaylı bir şekilde ele alınıp incelenmiştir. Tez giriş iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bir bakış ile Kâkâiyye'nin isimlendirilmesi, tarihçesi, kökeni ve temel inançları ele alınmıştır. İkinci bölümde Kuzey Irak Kürt Bölgesindeki Kâkâiyye incelenmiştir. Bu dini grubun bu bölgedeki doğuşu, tarihçesi, inanç ve ibadetleri, dini hiyerarşisi, örf ve adetleri, diğer din ve mezheplerle ilişkileri ve günümüzdeki durumu üzerinde durulmuştur. Çalışma bir sonuç, kaynakça ve resimlerin yer aldığı bir ekle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kâkâiyye Sect is one of the sects characterized by esoteric and closed-mindedness. Even today, many people do not know about the members of this sect and their beliefs. Kâkâiyye is essentially a sect of Kurdish origin and a religious and sofi character that Sanctifying Hz. Ali. Members of the sect continue their lives in countries such as Iraq, Iran, Pakistan, Afghanistan, Azerbaijan, India and Russia. In this study, the history and beliefs of this religious group are generally emphasized. However, the issue of Kâkâiyye living in the Iraqi Kurdish Region has been studied in detail. The thesis consists of an introduction, two parts and a result. In the first chapter, the naming of Kâkâiyye, its history, origin and basic beliefs are discussed with an overview. In the second part, Kâkâiyye in Northern Iraq Kurdish Region has been examined. The birth of this religious group in this region, its history, beliefs and worship, religious hierarchy, customs and traditions, relations with other religions and sects and its current situation are discussed. The study has been completed with a result, bibliography and an appendix containing pictures.