Kültürel mekânın tanıtılmasında sinematografik etkinin analizi
Analysis of of cinematographical effect in promotion of cultural heritage
  1. Tez No: 654863
  2. Yazar: HIZIR YIKILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ŞİMŞEK TOLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Mekân, Mimari Koruma, Sinema ve Mimarlık, Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Cultural Place, Architectural Conservation, Cinema and Architecture, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Maslow'un da belirlediği temel ihtiyaçlar hiyerarşisi kapsamında, beşinci ilke olan insanın kendini geliştirme ihtiyacı gereği insan; bu bağlamda yeni yerler görmek ve öğrenmek, bilmediği kültürleri keşfetmek amacıyla seyahat etmek ister. Çıkacağı seyahati belirlerken ise kendi görgüsü gereği edindiği bilgileri pekiştirmek doğrultusunda tercih yapar. Edindiği görgüleri besleyen temel kaynaklar ise basılı anlamda okuduğu kitaplar, görsel anlamda sinema filmleridir. Tarihi süreç içerisinde farklı sanat dalları bazen birbirinin içerisinde doğmuş, bazen birbirini desteklemiş, bazen de birbiri ile bir bütün olmuştur. Bu bağlamda sinema, mekândaki hareket olgusunu, kayda geçilmesi ile oluşmuştur. Ayrıca mimarlığın tanıtılmasının daha geniş kitlelere ulaşması ise bir fotoğraf karesi ile mümkün olmuştur. Bu fotoğraf karesi hareket olgusu ile sinemaya dönüştü daha etkili bir anlatım olma özelliğine ulaşmıştır. Bu çalışmanın amacı, birbirleriyle etkileşim içerisinde olan bu sanat dallarından sinema ve mimarlık alanında, kültürel mekânların tanıtımında, sinematografik etkinin analizini keşfetmektir. Bu kapsamda net bir sonuca ulaşabilmesi için, bir sistematik içerisinde elde edilen sayısal verilerin değerlendirilmesini içeren bir analiz yöntemi olan Thomas L. Saaty tarafından geliştirilen analitik hiyerarşi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda sinematografik eserlerin tarihi mekânların vurgulanması, tanıtılması ve belgelenmesi yönüyle incelenirken, hangi parametreler ışığında değerlendirilmesi gerektiği ve bunların kendi içlerindeki önem dereceleri belirlenmiştir. Bu bilgilerin aynı hedefle üretilecek olan yeni sinema eserlerinde bilinçli bir şekilde kullanılmasının; mimari, mimari koruma ve tarihi yapıları üzerindeki önemi açıkça ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The humanity wants to travel to see and learn new places and to discover cultures he does not know because of the basic needs hierarchy determined by Maslow, the fifth principle, the human need for self-improvement. While determining the journey people will take, people prefer to reinforce the information they have acquired in accordance with their own manners. For the basic sources that nurture the acquired manners, the books people read in the printed sense are cinema films visually. In the historical process, different branches of art were sometimes born within each other's, sometimes those supported each other and it became a whole with each other occasionally. In this context, cinema has been formed by recording the phenomenon of motion in the space. Furthermore, it was possible for the introduction of architecture get reach larger masses with a photo frame. This photo frame has turned into a cinema with the phenomenon of motion and also it has become a more effective expression. The aim of this study is the field of cinema and architecture from these branches of art that interact with each other's and to discover the analysis of cinematographic influence in the promotion of historical places. In this context, the analytical hierarchy method developed by Thomas L. Saaty, which is an analysis method that includes the evaluation of the numerical data obtained in a systematic, was used in order to reach a clear result. As a result of the study, while examining cinematographic works in terms of emphasizing, introducing and documenting historical places, under which parameters should be evaluated and their significance levels were determined. Conscious use of this information in new cinema works to be produced with the same goal; its importance on architecture, architectural preservation and historical buildings is clearly demonstrated.