1786-1796 yıllarında Sivas eyaletinde asayiş sorunları ve eşkıyalık
In Sivas in 1786-1796 public problems and affiliation
- Tez No: 655043
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asayiş, Eşkıya, Sivas Eyaleti, Ahkam Defteri, Public Order, Bandit, Sivas Province, Court Register
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tezde, 1786-1796 yılları içerisinde Sivas Eyaleti'nde yaşanan ve Ahkam Defterlerine kaydedilen asayiş sorunları ve eşkıyalık olayları ele alınmıştır. Kaynak olarak söz konusu tarih aralığını kapsayan 18 ve 19 numaralı Sivas Ahkam Defterleri kullanılmıştır. XVIII. yüzyılın sonlarında Sivas Ahkam Defterlerine kaydedilen asayiş sorunlarının ve eşkıyalık olaylarının sayıca fazla olmasının nedenlerini ve teze konu olan mekanının tanınması amacıyla başta eyalet merkezi olan Sivas şehrinin tarihini, coğrafi özelliklerini ve idari yapısını ele almak gerekmiştir. Bunun için konunun amacı ve Sivas şehrinin kısa tarihi, eyalet sisteminde Sivas şehrinin yeri ve eyalet merkezi olma süreci, eyaletin sınırları, ve eyaletin demografik gelişiminden bahsedilmiştir. Araştırmanın temel kaynağı olan Ahkam Defterleri hakkında genel değerlendirme de yapılmıştır. Ardından asayiş sorunlarına neden olan âyân ve diğer devlet görevlileri ile eşkıya konusu detaylı olarak incelenmiştir. Diğer bir başlık altında ise toplum içerisinde yaşanan darp ve adam öldürme, hırsızlık, tecavüz ve fuzuli zabt gibi konular kategorilere ve başlıklara ayırmak suretiyle örneklerle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the security problems and banditry events that occurred in the province Sivas between 1786-1796 and recorded in Court Registers were discussed. 18 and 19 numbered Sivas Court Registers covering the aforementioned date range were used as a source. XVIII. At the end of the century, it was necessary to discuss the history, geographical features and administrative structure of the city of Sivas, which was the provincial center, in order to recognize the reasons for the high number of security problems and banditry events recorded in Sivas Court registers and the place subject to the thesis. For this, the purpose of the subject and the short history of Sivas city, the place of Sivas in the provice system and the process of becoming a state center, the borders of the province, and the demographic development of the province were mentioned. A general evaluation was made about the Court Registers, which is the main source of the study. Then, the issue of the ayan and other state officials and bandits causing public order problems was examined in detail. Under another heading, subjects such as battering and murder, theft, rape and unnecessary minutes in society are discussed with examples by dividing them into categories and titles.