Kişilerarası ilişkilerde duygusal zekânın önemi. Daniel Goleman'ın duygusal zekâ modeli bağlamında pilotlar üzerine bir araştırma
The importance of emotional intelligence in interpersonal relationships. The research on pilots in the context of Daniel Goleman's emotional intelligence model
  1. Tez No: 655046
  2. Yazar: ELNAZ SAFARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Kişilerarası İletişim, SPSS, Demografik Özellikler, Emotional Intelligence, Interpersonal Communication, SPSS, Demographic Features
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı; pilotların duygusal zekâ düzeyleri ile kişilerarası ilişki boyutları arasındaki ilişkiyi test etmektir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişilerarası iletişim kavramından, ikinci bölümde duygusal zekâ kavramından detaylı bahsedilmiş, üçüncü bölümde ise pilotların kendi ve başkalarının duygularını tanımlaması, değerlendirmesi, kullanması ve yönetmesi ile kişilerarası ilişki boyutlarının demografik faktörlere göre nasıl değiştiği analiz edilmiştir. Bu araştırmada pilotlar üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı ile analiz edildi. Araştırmaya yönelik kapsamlı bir yazın taramasından sonra kullanılan değişkenleri en iyi biçimde ölçebilecek ölçekler belirlenmeye çalışılmış ve uluslararası yazında geçerliliği ve güvenilirliği farklı çalışmalarla test edilmiş ölçeklerin kullanılmasına karar verilmiştir. Buna ek olarak çalışanların demografik özelliklerini tespit etmek amacıyla 7 soru geliştirilmiştir. Araştırmanın modeli tanımlayıcı araştırma özelliğindedir. Araştırma modeli olarak tanımlayıcı araştırmalarda değişkenler kullanılarak mevcut durumun ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde Pilotların duygusal zekâ düzeyleri ile kişilerarası ilişkiler boyutu arasında anlamlı bir ilişki olduğu aşkarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to test the relationship between the emotional intelligence levels of pilots and the dimensions of interpersonal relationships. The research consists of three parts. In the first part, the concept of interpersonal communication, in the second part, the concept of emotional intelligence, in the third part, the identification, evaluation, use and management of their own and others' emotions and how interpersonal relationship dimensions change according to demographic factors are mentioned. In this research, a survey was conducted on pilots. The analysis of the data was analyzed with the SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences) package program. After a comprehensive literature review for the research, it was tried to determine the scales that could measure the variables used in the best way and it was decided to use scales whose validity and reliability were tested with different studies in the international literature. In addition, 7 questions were developed to determine the demographic characteristics of the employees. The research model is descriptive research. It is aimed to reveal the current situation in detail by using variables in descriptive studies as a research model. When the analysis results were examined, it was understood that there was a significant relationship between the emotional intelligence levels of the pilots and the dimension of interpersonal relations.