Kozmetik reklamlarında cinsiyet rolleri
Gender roles in cosmetic advertisements
  1. Tez No: 655057
  2. Yazar: BERİL ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ A. MÜCAHİD ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Cinsiyet Rolleri, Kozmetik Ürünler, Reklam, Dergi, Consumption, Gender Roles, Cosmetic Products, Advertising, Magazine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Çalışma, tüketim ile cinsiyet rollerinin birlikte nasıl işlediğini çözümlemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın birinci bölümünde tüketim kavramı açıklanarak, tüketim şekilleri kavramsal olarak anlatılmıştır ve tüketici davranışlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde cinsiyet rolleri kavramı tanımlanmış ve cinsiyet rolleri ile ilgili yaklaşımlar aktarılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü olan uygulama bölümünde, kozmetik ürünlerinin basılı ve dijital dergilerde bulunan, 2020 Ocak-Ekim aylarını kapsayan ve insan bedeninin bulunduğu reklamlar incelenmiştir. Çalışmanın sınırlılığında, cinsiyet rollerinin temsili olan insan bedeni ile tüketimin bir yansıması olan kozmetik ürünlerinin reklamları yer almaktadır. İçerik analizi yöntemi ile veriler SPSS 22 programına girilerek veri analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgularda, cinsiyet rolleri ile reklamın içeriğinin uyuştuğu gözlemlenmiştir. Kozmetik reklamlarının büyük çoğunluğunun hedef kitlesi kadınlardır. Bu bağlamda da cinsiyet rollerine uygun şekilde; kadının beğenilme, güzel ve çekici olma rolü ile reklamın söylemi uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to analyze how consumption and gender roles work together. In the first part of the study, the concept of consumption is explained, consumption patterns are conceptually explained and consumer behaviors are mentioned. In the second part of the study, the concept of gender roles is defined and approaches related to gender roles are given. In the application part, which is the third part of the study, the advertisements of cosmetic products in printed and digital magazines, covering the months of January-October 2020 and containing the human body were examined. The limitations of the study include the advertisements of cosmetic products, which are reflection of consumption with the human body representing gender roles. Data analysis was performed ile entering the data into the SPSS 22 program with the content analysis method. In the findings obtained, it was observed that the gender roles and the content of the advertisement match. The target audience of the majority of cosmetic ads is women. In this context, in accordance with gender roles; the discourse of the advertisement coincides with the role of the woman being admired, beautiful and attractive.