Sosyal medya ve demokrasi: Türkiye-ABD karşılaştırılması
Social media and democracy: Comparing Turkey and the USA
  1. Tez No: 655069
  2. Yazar: ALİ FATALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ZÜLFİKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Katılımcı Demokrasi, Siyasal Katılım, Siyasal İletişim, Social Media, Participatory Democracy, Political Participation, Political Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İletişimle ilgili teknolojilerdeki yenilikler, dünya üzerindeki kültür ve kimliklerin karşılaşma ihtimalini gün geçtikçe daha da arttırmaktadır. Daha önce, belli bir ülkede cereyan eden bir hadisenin dünyadaki başka yerlerde işitilmesi genel olarak haftaları hatta ayları alır iken söz konusu gecikmenin sonucu olarak hadisenin etki boyutu da kısıtlı kalmakta idi. Günümüzdeyse tamamıyla tersi bir durum göze çarpmaktadır ve belli bir ülkede yapılan bir açıklama, saatler içinde tüm dünyada duyulmaktadır. Gelişen teknolojiyle dünya üzerinde kültürel, bilimsel, politik ve toplumsal gelişim ve değişimin sürati her geçen gün daha da artmaktadır. Artık insanlar, dünyanın her yerinde kullanılan modern iletişim araçları ve ağlarıyla oturdukları yerden tüm dünyayı izleyebilecek olanağa sahip bulunmaktadır ve teknoloji bunu her geçen gün daha da kolaylaştırmaktadır. Günümüz toplumlarının tabi olmak istediği yönetim biçiminin demokrasi olduğu kuşkusuzdur. Medyanın, günümüz toplumlarının zihin oluşumları, kültürel ve siyasal yapıları üzerinde azımsanmayacak etkisinin olduğu da apaçık bir gerçektir. İdeal bir yönetim tarzı olan demokrasiyi maksimize etmek için, en önemli araçlardan birisi olan medyanın rolünü tartışmak bu çalışmanın temel amacıdır. Bu çalışmada, küresel çerçevede yenidünya düzeninde etkin rol oynayan demokrasi kavramlarının tanımı yapılmış ve demokrasi türleri sınıflandırılmıştır. Bununla birlikte demokrasinin bir neticesi olan yeni medya sistemleri ve katılımcı demokrasi de siyasi iletişim bağlamında ele alınmıştır. Nitekim araştırmanın kavramsal çerçevesinde de iletişim ve demokrasi öne çıkmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda, gerek Avrupa'nın önemli ülkelerinde ve Türkiye'de gerekse Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde sosyal medyanın siyasal katılımda etkin bir şekilde kullanıldığı gözlemlenmiştir. Sosyal medya hem siyasî partilerin hem de medya gruplarının kullanmaya ilave özen gösterdiği bir alan haline gelmiştir. Zira, özellikle 2000'li yıllarla birlikte internetle sosyal medyanın kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu bağlamda yalnızca partilerin değil; seçimlere katılan tüm adayların etkin bir şekilde sosyal medya kullandıkları görülmüştür. Nitekim seçmenlerin önemli bir kısmının sosyal medyayı kullandığı bilgisi ile birlikte; adayların da sosyal medyayı kullanması; bilgilenme, takip ve dahil olma açısından, tercihten öte bir zorunluluğa dönüşmüştür. Bununla birlikte sosyal medya sadece adayların tanıtım ve propaganda faaliyetlerinde değil, demokratik tutum ve davranışların şekillenmesinde de etkin rol oynamaktadır. Bu bağlamda sosyal medya, katılımcı bir demokrasinin tesis edilmesinde de öne çıkmaktadır. Buradan hareketle, çalışma kapsamında demokratik değerlerin, yeni iletişim ve medya düzeni olan sosyal medyadaki görünümleri de irdelenmiştir. Bu noktada Amerikan başkanlık seçimi ile Türkiye'deki siyasî seçim süreçleri içerik analizine tabii tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in communication technologies increase the possibility of encountering cultures and identities in the world day by day. While it took weeks or even months for an event occurring anywhere in the past to be heard in the rest of the world, the impact dimensions of the event were limited due to this delay. Today, the opposite is the case, and a statement made anywhere in the world can make its impact felt all over the world after a few hours. With the new communication technologies, the speed of cultural, scientific, political and social exchanges has become inevitable. Because people have the opportunity to follow the whole world from where they sit, with new communication technologies and communication networks that know no boundaries. There is no doubt that the form of government that today's societies want to be subject to is democracy. It is also an obvious fact that the media has an important influence on the mental formations, cultural and political structures of today's societies. The main purpose of this study is to discuss the role of the media as one of the most important tools to maximize democracy, which is an ideal management style. In this study, the concepts of democracy that play an active role in the new world order in the global framework are defined and the types of democracy are classified.In addition, new media systems and participatory democracy, which are an outcome of democracy, are also discussed in the context of political communication. As a matter of fact, communication and democracy stand out in the conceptual framework of the research. As a result of this research, both in Turkey and in major European countries and the United States of America (USA) 's political participation has been observed that in the social media effectively used. Social media has become an area that both political parties and media groups take extra care to use. Because, especially in the 2000s, the use of internet and social media has become widespread. In this context, not only parties; It has been observed that all candidates participating in the elections use social media effectively. As a matter of fact, with the knowledge that a significant part of the voters use social media; The use of social media by candidates has turned into an obligation rather than a choice. However, social media plays an active role not only in the promotion and propaganda activities of candidates, but also in shaping democratic attitudes and behaviors. In this context, social media stands out in the establishment of a participatory democracy. From this point of view, the views of democratic values on social media, which is the new communication and media order, were also examined within the scope of the study. US presidential election and political processes in Turkey at this point is subjected to content analysis.