Çoksesli koro için bestelenen Orhan Kemal şiirlerinin sosyo-kültürel ve müziksel açıdan incelenmesi
The examination of Orhan Kemal's poems which were composed for polyphonic chair in accardance with the socio-cultural and musical perspectives
- Tez No: 655070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARABURUN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Orhan Kemal, Sosyo-kültürel, Beste, Müziksel İnceleme, Orhan Kemal, Socio-cultural, Composition, Musical Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmaya; öykü, roman yazarı ve aynı zamanda şair olan Orhan Kemal'in yaşadığı 1914 ile 1970 yılları arasındaki Türk toplumunun sosyolojik, ekonomik, kültürel özellikleri ve Onun şiirlerini yazdığı bu dönemdeki durumdan nasıl etkilendiğinin cevabı aranarak başlanmıştır. Daha sonra şiirlerin edebi özellikleri incelenmiş ve eserlerin müziksel açıdan detaylı analizi yapılarak elde edilen tüm veriler, çözümlenmiştir. Çalışmanın yöntemi;“Nitel”yöntem, modeli ise“Tarama”ve“Kültür ve İçerik (eser) analizi”modelidir. Tarihsel, biyografik, sosyo-kültürel ve müziksel bağlamda verilerin elde edilmesi için; yeni tarihselci yöntem, kaynak taraması, görüşme (interview) ile müziksel ve duyumsal (işitsel) analiz yöntemleri kullanılmıştır. İncelenen müzik yapıtlarından“Arabacı Şakir”adlı eserin armonik yapısı ile ilgili olarak belli bir ekole bağlı bir kullanımdan söz edilemediği ancak; gelenekle bağını koparmamış olan bir armoni sistemi kullanılmış olduğu ve eserin formunun ise A (a b a) - B (c d ) - C (e f ) - D (g f) - A (a b a) şeklinde olduğu görülmektedir.“Komik Hürriyet”adlı eserde, armonik ve kontrapunktal yazının birlikte kullanıldığı, her iki yazı stilinde de üçlü ve dörtlü armoninin gözetildiği, eserin formunun şiirin içerik yapısıyla örtüştüğü ve form olarak; I. Bölümün: A ve B olmak üzere iki fikirden, II. Bölümün: C ve Ç düşüncelerinden, III. Bölümün: D fikrinden oluştuğu görülmektedir.“Nazım Hikmet'e”adlı eserde ise fonksiyonel olmayan batı müziği ve Türk müziği armoni sistemi özellikleri birlikte kullanılmıştır. Eser 3 bölmelidir. 3 bölmeli olan bu eserin tonal alanları şunlardır: I. Bölme: Mi - II. Bölme: Sol - III. Bölme: Mi olduğu, araştırmanın sonuçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study was initiated by seeking answers to the sociological, economic and cultural characteristics of Turkish society between 1914 and 1970, when Orhan Kemal-who was a story writer and poet-lived, and how he was affected by the situation in this period when he wrote his poems. Then, the literary features of the poems were examined, and all the data obtained were analyzed by making a detailed analysis of the works in terms of music. The method of the study is“Qualitative”method, the model is“Scanning”and“Culture and Content (work) analysis”model. In order to obtain data in historical, biographical, socio-cultural and musical contexts, new historicist method, literature review, interview and musical and sensory (auditory) analysis methods were used. Regarding the harmonic structure of the piece named“Arabacı Şakir”, one of the examined musical works, it is not possible to mention a usage related to a certain school, but it appears that a harmony system was used that did not break with tradition and the form of the work was A (a b a) - B (c d) - C (e f) - D (g f) - A (a b a). In the work named“Komik Hürriyet”, it appears that harmonic and contrapunctal scripts was used together; triple and quadruple harmony was observed in both writing styles; the form of the work coincided with the content structure of the poem, and as a form; Section I consisted of two ideas, A and B; Section II consisted of C and Ç thoughts and Section III consisted of the idea of D. On the other hand, in the work named“Nazım Hikmet'e”, dysfunctional western music and Turkish music harmony system features were used together. The work has 3 sections. The tonal areas of this work having 3 sections – Section I: E, Section II: G, Section III: E – are among the results of the research.