Başkanlık sistemlerinde devlet başkanının sorumluluğu kapsamında impeachment mekanizması
The impeachment mechanism within the scope of the responsibility of the head of the state in presidential systems
- Tez No: 834473
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ÖZSOY BOYUNSUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Impeachment, başkanlık sistemi, itham, suçlama, soruşturma, yargılanma, mahkûmiyet, azil, görevden alınma, Impeachment, presidential system, accuse, charge, impeach, investigation, trial, conviction, removal. Dans les systèmes démocratiques
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 585
Özet
Demokratik sistemlerde, devlet başkanlarının sorumluluklarını yerine getirmemesi veya yolsuzluk gibi ciddi suçlamalarla karşılaşması durumunda, toplumların liderlerini hesap verebilirlik mekanizmalarıyla denetleme ihtiyacı ortaya çıkar. Bu denetleme araçlarından biri de“impeachment”mekanizmasıdır. Impeachment, bir devlet başkanının yargılanması ve görevden alınması için kullanılan bir prosedürdür ve demokratik sistemlerde hesap verebilirlik, şeffaflık ve güçler ayrılığı prensiplerini sağlama amacını taşır. Bu mekanizma amacına uygun şekilde işletildiğinde, kamu görevinin kötüye kullanımına, yolsuzluğa, anayasal ihlallere ve diğer suiistimallere karşı bir denetim işlevi sunabilmektedir. Bu doktora tez çalışması, impeachment kavramının tarihsel gelişimi, impeachment mekanizmasının farklı ülkelerdeki kapsamı ve usulü üzerine bir analiz sunmanın yanında impeachment mekanizmasını detaylıca tanımak ve başkanlık sistemlerindeki uygulamaları üzerinden ve bir kontrol ve denge mekanizması olarak öngörülen mekanizmanın etkinliğini ve günümüzdeki işlevini değerlendirmek isteyenlere karşılaştırmalı bir kaynak sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde, öncelikle impeachment kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi incelenecektir. Impeachment, kökenini İngiltere'nin parlamento sisteminde bulan bir kavramdır. İngiltere'deki parlamentonun, kraliyet yetkililerini görevden alma yetkisini kullanması, Amerikan Kolonileri tarafından da benimsenmiş ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Anayasası'nda yerini almıştır. Bu bölümde, impeachment mekanizmasının tarihsel kökenleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kabul süreci üzerine ayrıntılı bir değerlendirme yapılacaktır. Ardından, impeachment mekanizması dışındaki geri çağırma (recall) ve fiziksel/zihinsel yetersizlik kararı gibi diğer sorumluluk mekanizmaları ele alınacaktır. Yine, impeachment mekanizmasının işleyişi ve tipolojisi üzerinde ayrıntısıyla durulacaktır. Anibal Perez- Linan ve Naoko Kada gibi araştırmacılar tarafından önerilen tipolojiler alt ayrımlarıyla birlikte detaylıca ele alınacak, nihayetinde bu tipolojilerin karşılaştırılmasına yönelik bir ara değerlendirme yapılacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde, impeachment mekanizmasının kapsamındaki eylemler, mekanizmanın işletilmesinde etkili olan faktörler, alınan kararların sonuçları ve mekanizmanın modern işlevi analiz edilecektir. Impeachment mekanizmasıyla ilgili suç niteliğindeki eylemler ve suç niteliğinde olmayan eylemler ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Ayrıca, başkanın yasama organı karşısındaki gücü, kötü ekonomi politikası performansı, başkanın popülaritesindeki düşüş, sokak hareketleri ve medyanın etkisi gibi faktörlerin impeachment mekanizmasının işleyişini nasıl etkilediği ayrıntılı olarak ve uygulamadan örneklerle desteklenerek tartışılacaktır. İkinci bölümde son olarak impeachment mekanizmasının modern işlevleri üzerinde durulacaktır. Üçüncü bölümde, başkanlık sisteminin benimsendiği çeşitli ülkelerdeki impeachment mekanizmasının uygulamaları ele alınacaktır. Bu açıdan çalışmanın kapsamı, uygulamadaki en tartışmalı ve doktrine yön veren ülkelerle sınırlı tutulmuş olup, bu ülkeler arasında ABD, Paraguay, Brezilya, Kolombiya, Venezuela ve Güney Kore bulunmaktadır. Bu ülkelerdeki impeachment süreçleri ve işleyişleri incelenecek, ilgili başkanlar hakkındaki itham ve yargılama süreçleri detaylı olarak ele alınacaktır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise Türkiye'de 2017 Anayasa değişikliği ile yürürlüğe giren cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bağlamında ABD Anayasası'nda düzenlendiği şekliyle anayasa hukuku ve siyaset bilimi literatüründe yerleşik bir kavram haline gelen impeachment mekanizmasına karşılık gelen Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu ele alınacak, kapsamı, işletilme usulü açıklanarak, işleyişini etkileyen veya etkilemesi beklenebilecek faktörler tartışılacaktır. Sonuç bölümünde ise, impeachment mekanizmasının önemi ve etkisi üzerine bir değerlendirme yapılacak ve Türkiye'de cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde öngörülen cezai sorumluluk mekanizmasının işleyişine dair gelecekteki olası senaryolar ve gelişmeler tartışılacaktır. Ayrıca, başka ülkelerdeki impeachment deneyimleri ve farklı impeachment tipleri hakkında bir kıyaslama yapılacak ve bu mekanizmanın demokratik denge ve hesap verebilirliğe katkısı bakımından değerlendirmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In democratic systems, when heads of state fail to fulfil their responsibilities or face serious accusations such as corruption, societies need to monitor their leaders through accountability mechanisms. One of these accountability mechanisms is the“impeachment”mechanism. Impeachment is a legal procedure for the removal or prosecution of heads of state and aims to ensure the principles of accountability, transparency and separation of powers in democratic systems. When it is operated in accordance with its purposee, this mechanism provides a check against abuse of public office, corruption, constitutional violations and other abuses. This doctoral dissertation aims to provide an analysis of the historical development of the concept of impeachment, its applications in different countries and its modern functions, as well as to provide a comparative source for those who want to know the impeachment mechanism in detail and to evaluate the effectiveness of accountability mechanisms in democratic systems. In this context, in the first chapter of the study, the definition and historical development of the concept of impeachment will be analysed. Impeachment is a concept that finds its origin in the parliamentary system of England. The parliament's exercise of the power to impeach royal officials in England was adopted by the American Colonies and included in the Constitution of the United States of America. In this section, a detailed assessment will be made on the historical origins of the impeachment mechanism and its adoption process in the United States of America. Then, other mechanisms of impeachment, such as recall and physical/mental incapacity, will be discussed. Again, the functioning and typology of the impeachment mechanism will be elaborated in detail. The typologies proposed by researchers such as Anibal Perez-Linan and Naoko Kada will be discussed in detail with their subdivisions, and finally, an interim evaluation will be made to compare these typologies. In the second chapter of the study, the actions within the scope of the impeachment mechanism, the factors influencing the operation of the mechanism, the consequences of the decisions taken and the modern function of the mechanism will be analysed. Criminal acts and non-criminal acts related to the impeachment mechanism will be analysed in detail. Furthermore, how factors such as the president's power vis-à-vis the legislature, poor economic policy performance, the decline in the president's popularity, street movements and the influence of the media affect the functioning of the impeachment mechanism will be discussed in detail and supported by practical examples. Finally, the second part will focus on the modern functions of the impeachment mechanism. In the third chapter, the practices of the impeachment mechanism in various countries where the presidential system is adopted will be discussed. In this respect, the scope of the study is limited to the most controversial and doctrinally influential countries, which include the USA, Paraguay, Brazil, Colombia, Venezuela, Colombia, Venezuela and South Korea. The impeachment processes and their functioning in these countries will be analysed, and the impeachment and trial processes of the relevant presidents will be discussed in detail. In the fourth and final chapter of the study, the impeachment mechanism in the context of the presidential system of government in Turkey will be analysed and the scope of the impeachment mechanism, the procedure of its operation and the factors that affect or may be expected to affect the functioning of the mechanism will be discussed. In the conclusion, an assessment will be made on the importance and impact of the impeachment mechanism and possible future scenarios and developments in Turkey will be discussed. Furthermore, a comparison will be made on the impeachment experiences of other countries and different types of impeachment and suggestions will be made on how this mechanism can be improved in terms of democratic balance and accountability.