Acinetobacter, pseudomonas ve enterobacterales türlerinde kolistin duyarlılığının belirlenmesinde kolistin sıvı disk elüsyon, hızlı resapolimiksin NP ve sıvı mikrodilüsyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparision of colistin broth disc elution, rapid resapolymyxin NP and broth microdilution methods in determining colistin sensitivity in Acinetobacter, Pseudomonas and Enterobacterales species
  1. Tez No: 655165
  2. Yazar: AYŞENUR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK MUMCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı Mikrodilüsyon, Kolistin Sıvı Disk Elüsyon, Hızlı Resapolimiksin NP, Kolistin, Broth Microdilution, Colistin Broth Disc Elution, Rapid Resapolymyxin NP, Colistin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Acinetobacter, Pseudomonas ve Enterobacterales türlerinde kolistin duyarlılığının belirlenmesinde kolistin sıvı disk elüsyon, hızlı resapolimiksin NP ve sıvı mikrodilüsyon yöntemlerinin karşılaştırılması Ankara Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara, 2020 Amaç: Bu çalışmada; sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon etkeni olarak sık görülen Acinetobacter, Pseudomonas, Enterobacterales türlerinin kolistin duyarlılığının belirlenmesinde; referans metod olan sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile kolistin sıvı disk elüsyon ve hızlı resapolimiksin NP testlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi ve Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanelerinde yatan hastalardan izole edilen toplam 165 izolatın kolistin duyarlılığı (74 Klebsiella spp., 33 Acinetobacter spp., 26 E.coli, 24 Pseudomonas spp., 5 Enterobacter aerogenes, 3 Enterobacter cloacae) sıvı mikrodilüsyon, kolistin sıvı disk elüsyon ve hızlı resapolimiksin NP yöntemleri test edilmiştir. Referans yöntem olan sıvı mikrodilüsyon sonuçları, kolistin sıvı disk elüsyon ve hızlı resapolimiksin NP sonuçlarıyla karşılaştırılarak kategorik ve temel uyumları değerlendirilmiştir. Bulgular: Sıvı mikrodilüsyon ile kıyaslandığında, kolistin sıvı disk elüsyon testinin Enterobacterales, Acinetobacter, Pseudomonas türleri için kategorik uyumu sırası ile: %90, %48, %100 bulunmuştur. Temel uyum değerlendirildiğinde ise sırası ile; %96, %45, %100 bulunmuştur. Çok büyük hata oranları sırası ile %13, %70, %0 bulunmuştur. Hızlı resapolimiksin testinin Enterobacterales, Acinetobacter, Pseudomonas türleri için kategorik uyumu sırası ile: %85, %36, %100 iken, çok büyük hata oranları sırası ile %11, %88, %0 bulunmuştur. Sonuç: Referans yöntem ile kıyaslandığında her iki test de Pseudomonas türleri için yüksek kategorik ve temel uyum göstermiştir. Enterobacterales türleri için kolistin sıvı disk elüsyonda kabul edilir düzeyde kategorik ve temel uyum, hızlı resapolimiksin NP de düşük kategorik uyum bulunmuştur. Acinetobacter türleri için her iki test de düşük kategorik uyum ve yüksek oranda çok büyük hata saptanmıştır. Ayrıca sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile kıyaslandığında hem kolistin sıvı disk elüsyon hem de hızlı resapolimiksin NP testleri maliyeti düşük ve hazırlaması kolay bulunmuştur. Hızlı polimiksin NP testinin dört satte sonuç vermesinin de büyük avantaj olduğu düşünülmüştür. Sonuç olarak çalışmamızda Pseudomonas türleri için kolistin duyarlılığının belirlenmesinde hem kolistin sıvı disk elüsyon hem de hızlı resapolimiksin NP test yönteminin kullanılabileceğini, Enterobacterales türleri için kolistin sıvı disk elüsyon yönteminin kullanılabileceği belirlenirken, Acinetobacter türleri için her iki yönteminde başarısız olduğunu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comparision of colistin broth disc elution, rapid resapolymyxin NP and broth microdilution methods in determining colistin sensitivity in Acinetobacter, Pseudomonas and Enterobacterales species Ankara City Hospital, Department of Medical Microbiology, Ankara, 2020 Aim: In this study; it was aimed to compare the broth microdilution method, which is the reference method for determining the sensitivity of colistin in Acinetobacter, Pseudomonas, Enterobacterales, which are common healthcare-associated infection agents, and Colistin Broth Disc Elution and Rapid Resapolymyxin NP tests. Material and Methods: Broth Microdilution, Colistin Broth Disc Elution and Rapid Resapolymyxin NP methods were tested on 165 isolates (74 Klebsiella spp., 33 Acinetobacter spp., 26 E.coli, 24 Pseudomonas spp., 5 Enterobacter aerogenes, 3 Enterobacter cloacae) from Ankara City Hospital and Ankara Numune Training and Research Hospitals. Broth Microdilution results, were evaluated on the basis of microorganisms with the results of Colistin Broth Disc Elution and Rapid Resapolymyxin NP Results: When compared with Broth microdilution, the categorical agreement of Colistin Broth Disc Elution test for Enterobacterales, Acinetobacter, Pseudomonas species was found to be 90%, 48%, 100% respectively and the essential agreement was evaluated, respectively; 96%, 45%, 100%. Very major error rates were found as 13%, 70% and 0%, respectively. Categorical agreement of the Rapid Resapolymyxin test for Enterobacterales, Acinetobacter, Pseudomonas species was 85%, 36%, 100% respectively, while very major error rates were found to be 11%, 88% and 0%, respectively. Conclusion: When compared with the referans metod, both tests showed high categorical and essential agreement for Pseudomonas species. Accepted level of categorical and essential agreement was found in Colistin Broth Disc Elution for Enterobacterales species, and low categorical agreement was found in Rapid Resapolymyxin NP. For Acinetobacter species, both test detected low categorical agreement and high rate of very major error. Compared to the Broth Microdilution method, Both Colistin Broth Disc Elution and Rapid Resapolymyxin NP tests were found to be cost-effective and easy to prepare. In addition, it is through that it is great advantage to give results in Rapid Polymyxin NP test in four hours. In conclusion, in our study, it was shown that both Colistin Broth Disc Elution and Rapid Resapolymyxin NP test methods can be used in determining the sensitivity of colistin for Pseudomonas species, while Colistin Broth Disc Elution method can be used for Enterobacterales species, and both methods are unsuccessful for Acinetobacter species.