AB ülkelerinde dış ticarete lojistik performans endeksi ve büyümenin etkileri
- Tez No: 655241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Performans Endeksi (LPI), Dış Ticaret, Ekonomik Büyüme, Avrupa Birliği (AB), Logistics Performance Index, Foreign Trade, Economic Growth, European Union (EU)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Lojistik Performans Endeksi, Dünya Bankası'nın ülkelerin lojistik sektörlerinin durumlarını belirlemek amacı ile yayınlamış olduğu bir rapordur. Bu raporda ülkelerin lojistik sektörleri içerisinde yer alan firmalara ve çalışanlara yapılan anketlerin değerlendirilmesi sonucunda 1 ila 5 arasında belirlenmiş olan değerler ile ülkeler sıralanmaktadır. Lojistik Performans Endeksi raporları ile ülkelerin lojistik sektörlerinin olumlu ve olumsuz tarafları belirlenerek gerçekleştirilmesi gereken iyileştirmeler belirlenmekte, küresel ticaretin kolaylaştırılması hedeflenmektedir. Yapılan bu çalışmadaki amaç ise lojistik performans endeksinin belirlenen ülkelerin dış ticaret ve ekonomik büyümeleri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada değerlendirilecek ülkeler olarak Türkiye ve 28 Avrupa Birliği ülkesi belirlenmiştir. Çalışmaya konu olan ülkelerin Lojistik Performans Endeksi raporlarında elde etmiş oldukları değerler, 2006-2018 yılları içerisinde ihracatın GSYH'ye oranı, ithalatın GSYH'ye oranı ve ekonomik büyümenin göstergesi olarak GSYH'nin büyüme oranları analiz için kullanılmıştır. Çalışmada kullanılmak üzere Granger Nedensellik Testi ve Tobit Analizi seçilerek LPI ile dış ticaret ve büyüme arasındaki etki belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Logistics Performance Index is a report published by the World Bank in order to determine the status of the logistics sectors of the countries. In this report, countries are listed with the values determined between 1 and 5 as a result of the evaluation of the surveys made to companies and employees in the logistics sectors of the countries. With the Logistics Performance Index reports, the positive and negative sides of the logistics sectors of the countries are determined and the improvements to be made are determined, and it is aimed to facilitate global trade. The purpose of this study is to determine the effect of the logistics performance index on the foreign trade and economic growth of the countries determined. Turkey and 28 European Union countries have been selected to be evaluated in the study. The values obtained in the Logistics Performance Index reports of the countries subject to the study, the ratio of exports to GDP in 2006-2018, the ratio of imports to GDP and the growth rates of GDP as an indicator of economic growth were used for analysis. Granger Causality Test and Tobit Analysis were selected to be used in the study and the effect between LPI and foreign trade and growth was tried to be determined.