Uluslararası ticarette ödeme aracı olan akreditif ve banka uygulamaları
Letter of credit and bank applications, which are payment instruments in international trade
  1. Tez No: 655242
  2. Yazar: GÖKALP TOPAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Ödeme Yöntemleri, Akreditif, UCP600, Foreign Trade, Payment Methods, Letter of Credit, UCP 600
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dış ticaret, bağımsız ülkeler arasında gerçekleştirilen ithalat ve ihracat hareketlerinin tümüdür. Dış ticarette tarafların benimsemiş olduğu çeşitli ödeme yöntemleri mevcuttur. Ancak ödeme yöntemlerinin içinde bankanın ödeme taahhüdü içermesi nedeniyle her iki tarafın risklerini en alt seviyeye indiren akreditif, diğer yöntemlere kıyasla daha fazla tercih edilmektedir. Akreditif, ihraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların yerine getirilmesinden sonra ödemenin yapılacağına ilişkin bir çeşit teminattır. Akreditif işleminde, akreditifin türüne ve özelliğine göre belgeler kullanılır. Akreditif uzmanlık gerektiren bir uluslararası ödeme metodudur. Taraflar yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığı takdirde; akreditif ihracatçı için herhangi bir ödeme garantisi sağlayamamakta, ithalatçı için ise, malın temininde ve kalitesinde beklenen güvenceyi sağlayamamaktadır. Rezerv uygulamaları ise akreditif enstrümanının geleceğine gölge düşürmektedir. Bu çalışmada, akreditifler ve kullanılan belgeler, rezerv konuları, UCP 600 kapsamında ayrıntılı olarak ele alınmıştır. UCP 600 içerdiği konular, maddeler halinde ele alınmıştır. Bu çalışmada akreditif ödeme yöntemi, akreditifin tarafları, türleri, hukuki niteliği, akreditifte kullanılan belgelere yer verilerek, akreditif ödeme türü ile ilgili tüm konular açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign trade is all the import and export activities between different countries. There are various payment methods adopted by the parties in foreign trade. However, the letter of credit, which minimizes the risks of both parties, is preferred more than other methods, as it includes a commitment to pay among the payment methods. Letter of credit is a kind of guarantee that the payment will be made after certain conditions regarding the payment of the exported goods are met. In the letter of credit transaction, documents are used according to the type and nature of the letter of credit. Letter of credit is an international payment method that requires expertise. If the parties do not have sufficient information and equipment, the letter of credit cannot provide any payment guarantee for the exporter and the expected assurance in the supply and quality of the goods cannot be provided for the importer. On the other hand, reserve practices, cast a shadow on the future of the letter of credit method. In this study, letters of credit and used documents, reserve issues are discussed in detail within the scope of UCP 600. The topics covered by UCP 600 are discussed by topics. In this study, all issues related to the letter of credit payment type are explained by including the letter of credit payment method, the parties of the letter of credit, its types, its legal nature, and the documents used in the letter of credit.