Turgut Özal Tıp Merkezi beslenme ve diyet polikliniğine başvuran yetişkin bireylerin beslenme durumları, yeme tutum ve davranışları ve etkileyen faktörler
Nutritional status, eating attitudes and behaviors and affecting factors of adult individuals admitted to Turgut Özal Medical Center nutrition and dietary outpatient clinic
- Tez No: 655271
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, diyet, yeme tutum ve davranışı, Nutrition, diet, eating attitude and behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Turgut Özal Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Polikliniğine başvuran yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıkları, yeme tutum ve davranışları ve etkileyen faktörleri yeme tutum testi ölçeği kullanarak araştırmaktadır. Materyal ve Metot: Turgut Özal Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Polikliniğine başvuran 222 kadın, 88 erkek yetişkin birey üzerinde yapılmıştır. Sosyodemografik özellikler, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümler ve Yeme Tutumu Testi (EAT-40) ölçeğini içeren anket soruları, bireylere yöneltilmiştir. Verilerin incelenmesinde SPSS-22 programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma, mann whitney U testi, lojistik regresyon analizi, ki-kare testi ve post hoc bonferroni düzeltmeli ki-kare testi, kruskal wallis ve post hoc testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin %71.6'sı kadın, %28.4'ü erkektir ve bireylerin yaş ortalaması 36.3 ± 13.4 yıldır. Bireylerin %52.2'si obez, %24.8'i fazla kiloludur ve BKİ ortalaması 31.5±8.7'dir. Araştırmaya katılan bireylerin %58.7'si günde üç ana öğün tüketmektedir. Bireylerin %42.6'sı öğün atlamaktadır. Öğün atladığı saptanan bireylerin %16.1'inin sabah, %24.2'sinin öğle öğününü atladığı bulunmuştur. Hiç ara öğün tüketmeyenlerin oranı %23.9'dur. Katılımcılar ara öğünde %22.9'u kek- bisküvi, %38.4'ü sebze-meyve tükettiğini belirtmiştir. Cinsiyet, BKİ, diyet yapma, beden algısı, bireylerin yeme tutum davranışını etkilemektedir. Yaş, fiziksel aktivite, eğitim durumu, ekonomik durum, medeni durum, sigara kullanımı, hastalık görülme durumu ile yeme tutum davranışları arasında anlamlı ilişki bulunmamaktadır. Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin yeme bozukluğu oranı %25.2'dir. Yeme davranış bozukluğu obez bireylerde yüksek oranda görüldü. Bireylerde obezite ve yeme bozukluklarını etkileyen faktörlerin sorgulanması ve çözümler üretilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Turgut Özal Medical Center investigates the nutritional habits, eating attitudes and behaviors of adult individuals who apply to the Nutrition and Dietary Outpatient Clinic and the factors affecting them using the eating attitude test scale. Material and Method: It was performed on 222 female and 88 male adult individuals who applied to the Nutrition and Dietary Outpatient Clinic of Turgut Özal Medical Center. Questionnaire questions including sociodemographic characteristics, eating habits, anthropometric measurements and Eating Attitude Test (EAT-40) scale were directed to individuals. SPSS-22 program was used to analyze the data. Percentage, mean, standard deviation, mann whitney U test, logistic regression analysis, chi-square test and post hoc bonferroni corrected chi-square test, kruskal wallis and post hoc test were used in the evaluation of the research data. Results: 71.6% of the individuals participating in the research are women, 28.4% are men and the average age of the individuals is 36.3 ± 13.4 years. 52.2% of the individuals are obese, 24.8% are overweight and the average BMI is 31.5 ± 8.7. 58.7% of the individuals participating in the research consume three main meals a day. 42.6% of individuals skip meals. It was found that 16.1% of the individuals who were found to miss meals skipped the morning meal and 24.2% skipped lunch. The rate of those who do not consume any snacks is 23.9%. Participants stated that they consume 22.9% cake-biscuits and 38.4% vegetables and fruits during the snack. Gender, BMI, dieting, body perception affect the eating attitude of individuals. There is no significant relationship between age, physical activity, educational status, economic status, marital status, smoking, disease prevalence and eating attitudes. Conclusion: The eating disorder rate of the individuals participating in the research is 25.2%. Eating behavior disorder was seen at a high rate in obese individuals. It is recommended to question the factors affecting obesity and eating disorders in individuals and to find solutions.