Azerbaycanda alternatif enerji santrallerinin kurulumu için yer seçimi
Site selection for the installation of alternative power plants in Azerbaijan
  1. Tez No: 655338
  2. Yazar: ALPAY ABBASZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, elektrik, alternativ enerji, yenibiler enerji, Çok Kriterli Karar Verme, AHS, TOPSİS, Azerbaijan, electricity, alternative energy, newcomers energy, AHS, TOPSIS, Multi-Criteria Decision Making
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Elverişli coğrafi konuma ve iklime sahip olan Azerbaycan ekolojik açıdan temiz alternatif enerji kaynakları ile de zengindir. Bu kaynakların kullanımı ve ülkenin doğal potansiyelinin kullanılması, termik santrallerde tüketilen önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlaya ve emisyonları azalta bilir. Hızlı nüfus artışı, enerji yoğun endüstriler de dahil olmak üzere ekonominin gelişimi, insanların refahının artması, ev aletleri, araçlara olan talebin artması da enerji taşıyıcılarına olan talebi önemli ölçüde artırmıştır. Kömür, petrol ve gaz dünyada uzun süredir ana enerji taşıyıcıları olarak kullanılmış ve talep birçok ülkede yaygın olarak kullanılan bu tür yakıtlardan karşılanmıştır. Azerbaycan şu anda dünyada kullanılan tüm enerji kaynaklarında büyük bir potansiyele sahiptir. Düşük maliyeti, çevresel temizliği ve tükenmezliği nedeniyle, rüzgar enerjisi diğer alternatif enerji kaynakları arasında en kârlı olanıdır.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan, which has a favorable geographical location and climate, is also rich with ecologically clean alternative energy sources. The use of these resources and the use of the country's natural potential can save considerable fuel consumption and reduce emissions from thermal power plants. Rapid population growth, the development of the economy, including energy-intensive industries, the increase in people's welfare, the increase in demand for home appliances, vehicles also significantly increased the demand for energy carriers. Coal, oil and gas have long been used as main energy carriers in the world and demand has been met from such fuels that are widely used in many countries. Azerbaijan has a great potential in all energy sources currently used in the world. Due to its low cost, environmental cleanliness and inexhaustibility, wind energy is the most profitable among other alternative energy sources.