Akut psikotik belirtili olgularda kannbis kullanımının klinik etkilerinin incelenmesi
Examination of the clinical effects of cannabis use in patients with acute psychotic symptoms
- Tez No: 655442
- Danışmanlar: PROF. HAYRİYE ELBİ, UZMAN ÖZLEM KUMAN TUNÇEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kannabis, psikotik belirti, bilişsel fonksiyon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
GİRİŞ: Kannabis dünyada en sık kullanılan yasadışı psikoaktif maddedir. Kannabis kullanımının psikotik belirtiler ve şizofreni açısından risk oluşturduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Kannabis kullanımı ile ilişkili gelişen psikotik belirtiler ile kannabis kullanımına bağlı olmayan psikotik belirtiler arasındaki farkları gösteren klinik çalışmalar olmakla beraber literatürdeki veri kısıtlıdır. Kannabis kullanımına bağlı psikotik belirtiler geliştiren hastalardaki bilişsel fonksiyonların kannabis kullanmayan gruba göre daha iyi olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. AMAÇ: Çalışmanın üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kannabis kullanımının psikotik belirtilerin içeriğine ve şiddetine olan etkisini değerlendirmektir. Çalışmanın ikinci amacı ise kannabis kullanımı sonrası psikotik belirtiler geliştiren hastalarla kannabis kullanımı olmadan psikotik belirtiler geliştiren hastaların bilişsel fonksiyonlarındaki farkları karşılaştırmaktır. Çalışmanın üçüncü amacı, çocukluk çağı travmaları, psikotik belirtiler ve kannabis kullanımı arasındaki ilişkiyi incelemektir. YÖNTEM: Çalışmaya en fazla bir aydır psikotik belirtileri olan olgular alınmış ve bu olgular kannabis kullanımı olan ve kannabis kullanımı olmayan olarak ikiye ayrılmıştır. Kannabis kullanımı hastanın ve yakınlarının beyanlarına göre belirlenmiştir. Çalışmaya kannabis kullanan 18 kişi ve kannabis kullanmayan 20 kişi olmak üzere toplamda 38 kişi dahil edilerek örneklem oluşturulmuştur. Çalışmaya katılanların psikiyatrik tanıları ve ek tanıları DSM-5 eksen 1 bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5) ile saptanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, psikiyatrik öyküleri ve aile öyküleri için olgu rapor formu doldurulmuştur. İlk görüşme sırasında psikotik belirtileri değerlendirmek için Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SAPS) ve Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SANS) uygulanmıştır. Madde kullanım özellikleri için Madde Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi (DUDIT) uygulanmıştır. Yatarak tedavi gören katılımcıların taburculukları sırasında, ayaktan tedavi gören katılımcıların birinci ayın sonunda psikotik belirtileri SAPS ve SANS ölçekleri ile tekrar değerlendirilmiştir. Stroop testi, Rey İşitsel-Sözel Öğrenme Testi IV (RAVLT), İz Sürme testi ile bilişsel belirtiler değerlendirilmiştir. Çocukluk çağı travmaları, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (CTQ) ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya kannabis kullanımı olan 18, kannabis kullanımı olmayan 20 psikotik belirtili hasta dahil edilmiştir. Kannabis kullanımı ile aileden ayrı yaşama, ailede madde kullanım öyküsü ve psikiyatrik ek tanı sıklığı anlamlı ilişkili saptanmıştır. Negatif psikotik belirtiler kannabis kullanmayan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Tedavi sonrasında ise kannabis kullanmayan grupta negatif psikotik belirtilerde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla değişim olduğu saptanmıştır. Adolesan dönemde kannabis kullanan grupta psikotik belirtilerin başlangıç yaşının anlamlı derecede daha erken olduğu saptanmıştır. Kannabis kullanımı ile stroop renk okuma testi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Adolesan dönemde kannabis kullanımı ile İz Sürme B-A arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Kannabis kullanan ve kullanmayan grupta çocukluk çağı travmaları açısından anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: Çalışmamızda kannabis kullanımının psikotik belirtilerin içeriği ve şiddeti üzerinde etkilerinin olduğu, tedaviye yanıtını etkilediği saptanmıştır. Kannabis kullanan grupta bilişsel belirtiler anlamlı derecede daha iyi olarak saptanmıştır. Kannabis kullanımına bağlı gelişen psikotik özellikler ile kannabis kullanımı olmayanlarda gelişen psikotik özellikler arasında etiyolojik olarak farklılıklar olduğunu gösteren literatür verileri vardır. İleride yapılacak çalışmalarla iki durum arasındaki klinik, etiyolojik ve prognostik açıdan farklılıkların daha iyi ortaya konulması toplum sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Cannabis is the most widely used illegal psychoactive substance worldwide. There are studies showing the risks posed by cannabis use in terms of psychotic symptoms and schizophrenia. Although there are clinical studies examining the differences between psychotic symptoms emerging after cannabis use and non-cannabis-related psychotic symptoms, data are limited in the scientific literature. Studies have shown that the cognitive functions of patients who have cannabis-related psychotic symptoms were better than those of patients who do not use cannabis. OBJECTIVE: The study has three main objectives. First, the study examines the effects of cannabis use on the content and severity of psychotic symptoms. Second, the study compares the differences in the cognitive functions of the patients who had developed psychotic symptoms after cannabis use and patients who had developed psychotic symptoms without cannabis use. Third, the study investigates the relationships between childhood trauma, psychotic symptoms, and cannabis use. METHOD: The cases with psychotic symptoms were included in the study and were divided into two groups based on their cannabis use. Patients with a history of cannabis use were identified according to their or their relatives' statements. The sample of the study included a total of 38 individuals comprising 18 individuals with a history of cannabis use and 20 individuals with no history of cannabis use. The Structured Clinical Interview for DSM-5 axis 1 disorders (SCID-5) was employed to make the psychiatric diagnoses and identify the comorbidities of the participants. Case report forms were filled out for the sociodemographic characteristics, psychiatric history, and family history of the participants. After the first interviews, the Scale for the Assessment of Positive Symptoms (SAPS) and the Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS) were applied to examine psychotic symptoms. The Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT) was applied to identify the characteristics of substance abuse. The SAPS and SANS were re-applied to in-patients during their discharge and outpatients after a month to reevaluate their psychotic symptoms. The cognitive functions of the participants were evaluated using the Stroop test, the Rey AuditoryVI Verbal Learning Test, and the Trail-Making Test. Childhood traumas were evaluated using the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ). RESULTS: A total of 38 patients comprising 18 patients with a history of cannabis use and 20 patients with no history of cannabis use were included in the study. There were significant relationships between cannabis use, living apart from family members, family history of substance abuse, and psychiatric comorbidity frequency. Negative psychotic symptoms were significantly higher in the group comprising patients who had no history of cannabis use. The negative psychotic symptoms of the patients who had no history of cannabis use changed more significantly after treatment. The age of onset of psychotic symptoms was significantly earlier in the group who used cannabis during their adolescence. There was a significant relationship between cannabis use and Stroop color-word test scores. There was a significant relationship between cannabis use during adolescence and Trail-Making B-A scores. No significant relationship was determined between the childhood traumas of the cannabis-use group and the non-cannabis-use group. Keyword: Cannabis, psychotic symptom, cognitive function