OECD ülkelerinin lojistik performanslarının makroekonomik performanslarına etkisi
The effect of logistics performances of OECD countries on their macroeconomic performances
- Tez No: 754841
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ulaşım, Economics, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Performans Endeksi (LPI), Makroekonomik Performans Endeksi (MPE), OECD Ülkeleri, Panel Veri Analizi, Logistics Performance Index (LPI), Macroeconomic Performance Index (MPI), OECD Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça büyük gelişme kaydeden lojistik sektörü, ülke ekonomileri açısından çok kritik bir önem taşımakta ve bir ülkenin ekonomik anlamda gelişmişliğini belirleyen değişkenlerden biri olarak kabul edilmektedir. Buna bağlı olarak ülkelerin lojistik performanslarıyla makroekonomik performansları arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığının tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada lojistik performans ile makroekonomik performans arasındaki ilişki 2007, 2010, 2012, 2014, 2016 ve 2018 dönemlerinde panel veri analizi kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmada lojistik performans verisi olarak Lojistik Performans Endeksi (LPI), makroekonomik performans verisi olarak ise Makroekonomik Performans Endeksi (MPE) kullanılmıştır. Ayrıca, kontrol değişkenleri olarak dışa açıklık oranı, sabit sermaye oluşumu ve beşeri sermaye endeksi seçilmiştir. Araştırmanın örneklemi olarak 2018 yılı Lojistik Performans Endeksi (LPI) sıralamasında ilk 19 sırada bulunan OECD ülkeleri ve Türkiye olmak üzere toplam 20 OECD ülkesi belirlenmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde bütün bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken olan makroekonomik performansı pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The logistics sector, which has made great progress both in Turkey and in the world in recent years, has a critical importance in terms of national economies and is considered as one of the variables that determine the economic development of a country. Therefore, it is believed that there is a direct relationship between the logistics performances of countries and their macroeconomic performances. Therefore, it is important to determine whether there is a relationship between these variables. Accordingly, in this study, the relationship between logistics performance and macroeconomic performance was investigated using panel data analysis in the 2007, 2010, 2012, 2014, 2016 and 2018 periods. In the study, Logistics Performance Index (LPI) was used as logistics performance data and Macroeconomic Performance Index (MPI) was used as macroeconomic performance data. In addition, openness ratio, fixed capital formation and human capital index were chosen as control variables. As the sample of the research, a total of 20 OECD countries, including Turkey, and OECD countries, which are in the first 19 in the 2018 Logistics Performance Index (LPI), were determined. As a result of the findings, it was concluded that all independent variables positively affect the macroeconomic performance, which is the dependent variable.