Terör eylemlerinden dolayı idarenin yargı dışı sorumluluğu
Non-judiciary responsibility of administrative for terrorist actions
  1. Tez No: 655537
  2. Yazar: MÜNEVVER İLAY VUSLAT KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdarenin Taraf Olduğu Uyuşmazlıklar, Sulh, Terör, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun, Disputes to which the Administration is a Party, Compromise, Terror, Damages Arising from Counterterrorism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
İdarenin işlem veya eylemlerinden kaynaklanan zararların karşılanması gerekliliği anayasal bir ilke olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta kusurlu olmasa da devlet, faaliyetlerinden doğan zararları tazminle yükümlüdür. Bu zararların karşılanması, çoğu zaman yargısal yollarla sağlanmaktadır. Sosyal devlet ve hukuk devletinin tanımış olduğu en önemli ilkelerinden birisi“âdil yargılanma hakkı”dır. Yargıda iş yükünün fazla olması, hakkaniyete uygun makul bir sürede yargılamanın yapılmasını zorlaştırmaktadır. Başka bir ifadeyle, zararını tazmin edilmesini isteyen taraf, uzun süren ve masraflı olan yargılamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum âdil yargılanma hakkını zedelemektedir. İşte tam burada karşımıza yargı dışı yöntemlerle zararın tazmin edilebilme yöntemleri çıkmaktadır. Bu yargı dışı yöntemlerden biri de terör olaylarından kaynaklanan zararların idare tarafından karşılanmasına ilişkin sulh yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasen terör ve terörle mücadele, ülkemiz sorunlarının en başlarında yer almaktadır. Geçmişten günümüze terör eylemleri vatandaşlarımızı çok büyük maddi ve manevi zarara uğratmıştır. Can ve mal güvenliğini korumakla yükümlü olan devlet tarafından, kişilerin uğradıkları zararların karşılanması amacıyla, 17.07.2004 tarihinde hazırlanan, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun, 27.07.2004 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Çalışmamızın konusunu, söz konusu kanun bağlamında, idarenin terör eylemleri sonucu meydana gelen zararlardan dolayı sorumlu olup olmayacağı; idare bu faaliyetlerden ve eylemlerden sorumlu olacaksa bu sorumluluğunun niteliği ve nasıl belirleneceği ve ayrıca bu zararların karşılanması noktasında uyuşmazlıkların yargı dışı çözümlenmesi yöntemlerinden biri olan sulh yolu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is regarded that the damages arising from the transactions or actions of the administration must be covered is a constitutional principle. However, when any damage arising from the administration occurs, the aggrieved party often applies to the judiciary at the point of compensation for this damage. As it is well known, the judiciary system has a heavy workload. One of the most important principles that the social and legal state has recognized is the right to a fair trial. When the aggrieved party applies to the courts to compensate by applying to the judicial remedy, it faces both more costly and longer trials. At this point, we come across methods of compensating the damage by non-judicial means. Terrorism and counterterrorism are the main problems in Turkey. Terrorist acts from past to present have caused great financial and moral damage to Turkish citizens. The state, which is obliged to protect the security of people's lives and property, entered into force the Law No. 5233 on the Protection of Damages Arising from Terrorism and Counterterrorism in 2004 to cover these damages. This study aimed to explain whether the administration will be responsible for the damages caused by terrorist acts if the administration will be responsible for these activities and actions, the nature of this responsibility and how to determine it, as well as an alternative solution method for the settlement of these damages.