2783 numaralı Kars Merkez Kazası Müslim Nüfus Defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcryption and analysis of numbered 2782 Muslim Population Registers of Central Kaza of Kars
- Tez No: 655538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Nüfus, Defter, Kars Kazası, Tahrir, Sayım, Ottoman Empire, Population, Notebook, Kars Accident, Tahrir, Census
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Nüfus, belli bir zaman diliminde sınırları tanımlanmış bir bölgede yaşayan insan sayısını ihtiva eder. Osmanlı Devleti'nde 15. ve 16. Yüzyıllarda belirli aralıklarla nüfus sayımı yapılmıştır. Tahrir olarak adlandırılan bu sayımlarda vergi ödenecek hanelerin tespiti esas alınıyordu. Osmanlı Devleti'nde modern nüfus sayımı ilk defa II. Mahmud döneminde 1831 yılında Rumeli ve Anadolu vilayetlerinde yapılmıştır. Devam eden süreçte belirli aralıklarla nüfus sayımları olmuştur. İnsanların aile kökenlerine dair duydukları ilgi ve merakın artmasıyla beraber, arşiv araştırmaları da son yıllarda ön plana çıkmıştır. Bu bakımdan günümüzde arşiv belgelerinin araştırmalara açılmış olması, geçmişimize ilişkin doğru bilgi ve belgelere ulaşılması bakımından büyük öneme sahiptir. Bu arşiv kayıtlarının içerisinde yer alan nüfus defterleri dönemler hakkında bize detaylı bilgiler aktarır. Üzerinde çalıştığım arşiv kaydı, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki nüfus defterleri kataloğu içerisinde 02783 Numaralı Kars Merkez Kazası nüfus defteridir. Bu çalışmada 1835 yılında Kars merkez kazasında yaşayan müslim zükûr nüfusu ve nüfus hareketleri, meslekleri, yaş bilgileri vs. hakkında bilgi sahibi olacağız. Bölgedeki kayıtlar orijinaline uygun bir şekilde tercüme edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Papulation is the number of people who live in a bordered region within a specific time. A census was conducted at certain intervals in the 15th and 16th centuries of the Ottoman Empire. In these censuses called tahrir (writing) determining the hauses that would pay tax were taxen as basis. Population census in the Ottoman Empire has been done ford he first time in the provinces of, Rumelia and Anatolia by Mahmud II in 1831. Censuses have taken place at regular intervals in the ongoing process. With the raising interest and curiosity of people about their family origin, archive research has come to the foretront in recent years. In this respect, the fact that the archive documents have been opered to researchers today is of great importance in terms of accesing the right in formation and documents about our past. Population boks, wich are among these archival records, give us detailed information about the periods. The archive record I have been working on is the Kars Central District population register numbered 02783 in the population registers catalog in the Prime Ministry Ottoman Archive. In this study, we will have information about the Muslim zukûr population living in the central district of Kars in 1835 and the population movements, occupations, age information, etc. Tehe records in the document have been translated according to the original text.