Metin Kaçan'ın hayatı, sanatı ve eserleri
Metin Kaçan's life-arts and works
- Tez No: 655578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Metin Kaçan, Roman, Öykü, Öteki, Argo, Toplumsal Cinsiyet, Metin Kaçan, Novel, Story, Otherness, Slang, Gender
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada Metin Kaçan'ın eserlerinin tema ve yapı unsurları incelenecektir. Eserlerde ortaklaşan temalar ötekilik, cinselliğin inşası ve toplumsal cinsiyet, aşk, toplumsal ve bireysel eleştiri olarak saptanmıştır. Metin Kaçan'ın eserleri daha önce birkaç edebiyat araştırmacısı tarafından değerlendirilmiş ancak yazar başta ötekilik kavramı olmak üzere bahsettiğimiz tematik yapı ekseninde bütünlüklü bir biçimde ele alınmamıştır. Belirlediğimiz ortak temaların yapı unsurlarıyla ilişkisi de çalışmanın bir diğer konusudur. Ayrıca temalara bağlı olarak roman, hikâye yapılarının değişkenlik göstermesi de incelemede yer almıştır. Çalışma, giriş ve sonuç bölümleri dışında beş bölümden oluşur. Giriş bölümünde sokağın edebiyata konu oluşuyla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Metin Kaçan'ın eserlerinde ele aldığı konulara değinilmiştir. Birinci bölümünde Metin Kaçan'ın yaşam öyküsü kronolojik olarak belirlenmiş ve yaşamının sanatına etkileri yansıtılmıştır. İkinci bölümde yazarın sanat, edebiyat hakkındaki düşünceleri de ayrı başlıklarla incelenmiştir. Bundaki amaç Kaçan'ın eserlerini daha iyi alımlamak için edebiyat ve sanat üzerine görüşlerini bilmenin yaralı olacağıdır. Üçüncü bölümde yapılan çalışmanın içerisinde incelenen eserlerin genel çerçevesi çizilmiştir. Bu eserler hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. Aynı zamanda eserlerin genel hatlarıyla olaylar şeması verilmiştir. Dördüncü bölümde eserlerde ortaklaşan en belirgin temalar tespit edilerek eserlerde değişen yönleriyle ele alınmıştır. Beşinci bölümde eserlerin yapı unsurları ortaklaşan ve değişen yönleriyle incelenmiş, yapı unsurlarının içerikle bağlantısı tespit edilmiştir. Bu bölümlerde yapılan çalışmalarda eklektik yöntem benimsenmiştir. Sonuç bölümünde bütün ulaşılan bilgiler ışığında, Metin Kaçan'ın eserlerinin Türk edebiyatı içerisinde nasıl bir özgünlük yarattığı eserlerin farklılaşan yönleri üzerinden ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study will examine Metin Kaçan's works thematically. The themes have been identified as otherness, sexuality and gender, love, and individual criticism. Even the works of Metin Kaçan have been examined by a few literature pieces of research before, the works and the author have not been fully addressed in either the thematic structure axis we have mentioned or the concept of“otherness”. Also, the relationship of the common themes we have identified with the literary genres is another subject of this study. Additionally, the variation of novel and story structures depending on the themes was also included in the study. The study consists of five parts except for the introduction and conclusion parts. In the introduction part, general information about how street culture is the subject of the literature is given. The subjects in Metin Kaçan's works were mentioned. In the first part, the life story of Metin Kaçan took place chronologically and the effects of his life story on his art were reflected. In the next section, under the different headlines, the writer's thoughts on art and literature are examined. The purpose is here to understand Metin Kaçan's works better due to knowing Kaçan's views on literature and art. In the third part, the general framework of the works examined in the study, and general information about these works has been given. At the same time, the plot in the works has been given in broad strokes. In the fourth chapter, the most prominent themes common in the works are determined and their changing aspects are discussed. In the fifth chapter, the thematic structure of the works have been examined with their common and changing aspects, and the connection of the thematic structure with the content is determined. The eclectic method has been adopted in these sections. In the conclusion part, in light of all the information obtained, the originality of Metin Kaçan's works in Turkish Literature is revealed through the different aspects of the works.